Multiple skleroz hastalarında yürüme bozukluğu ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Investigation of walking diffusion and life quality in multiple skelerosis
- Tez No: 493463
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Multıple Skleroz, Yürüme Bozukluğu, Yaşam Kalitesi, Multilevel Sclerosis, Walking Disorder, Quality of Life
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Multiple Skleroz hastalarında yürüme bozukluğu sık rastlanan bir durum olmakla birlikte fiziksel yetersizlik yaşam kalitesini etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı : Multiple Skleroz hastalarında yürüme bozukluğu ve yaşam kalitesinin incelenmesidir. Araştırmanın evreni, Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Polikliniğine kayıtlı 120 MS hastası, örneklemi ise 90 MS hastasından oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Multiple Skleroz Bilgi Formu, Tinetti Yürüme Ölçeği ve Multiple Skleroz Yaşam Kalitesi Ölçeği (Multiple Sclerosis Quality of Life MSQoL-54) kullanılmıştır. Veri analizi SPSS 22.0 paket programında yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde tanımlayıcı istatistiklerden (frekans, yüzde, minimum, maksimum, ortalama, standart sapma), t testi, ANOVA testi ve pearson korelasyon testinden faydalanılmıştır. Araştırmada Tinetti Yürüme Ölçeği puanları incelendiğinde, yürüme ortalaması 8,53±4,31 olarak tespit edilmiştir. Bu bulgu, MS hastalarında yürüme bozukluğunun fazla olduğunu göstermektedir. Yaşam kalitesine ilişkin bulgular incelendiğinde, fiziksel sağlık durumu ortalaması 52,37±29,07, bilişsel sağlık durumu ortalaması 61,39±27,08 ve MSQoL-54 genel toplam ortalaması 56,88±27,79 olarak tespit edilmiştir. Öte yandan örneklemde yer alan MS'li hastalarda yürüme ile yaşam kalitesi arasında anlamlı ilişki elde edilmiştir. Bu durum yürüme durumunun yaşam kalitesi üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak örneklemde yer alan MS'li hastalarda yürüme bozukluğu oranı %28.91 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca yürüme durumu bozuldukça yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
In patients with multiple sclerosis, gait disturbance is a common occurrence and physical disability affects quality of life. The aim of this study is to examine gait disturbances and quality of life in patients with Multiple Sclerosis. The universe of the study consisted of 120 MS patients registered to the Cumhuriyet University Research and Practice Hospital Neurology Policlinic and 90 MS patients. As a data collection tool in the research; Multiple Sclerosis Information Form, Tinetti Walking Scale and Multiple Sclerosis Quality of Life Scale (MSQoL-54) were used. Data analysis was performed in SPSS 22.0 package program. In the analysis of the data, descriptive statistics (frequency, percentage, minimum, maximum, mean, standard deviation), t test, ANOVA test and Pearson correlation test were used. When the Tinetti Walking Scale scores were examined in the study, the walking average was 8,53 ± 4,31. This finding suggests that there is a high degree of gait disturbance in MS patients. When the findings related to the quality of life were examined, the physical health status averaged 52,37 ± 29,07, the cognitive health status averaged 61,39 ± 27,08 and the MSQoL-54 overall average averaged 56,88 ± 27,79. On the other hand, there was a significant relationship between walking and quality of life in patients with MS in the sample. This suggests that gait is influential on the quality of life. As a result, the rate of gait disturbance in patients with MS in the sample was 28.91%. In addition, the walking status is impaired and the perception of quality of life is affected negatively.