Sağlık çalışanlarında obezite sıklığı ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of obesity and impacting factors in health workers
  1. Tez No: 493464
  2. Yazar: MUHARREM AŞUDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanı, Obezite, Etkileyen Faktörler, Health Worker, Obesity, Factors AffectingKeywords: Health Care Workers, Obesity And Factors Affecting
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarında obezite sıklığının belirlenmesi ve etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Tanımlayıcı olan bu araştırma Sivas İl Merkezi Yataklı Tedavi Kurumlarında ve Aile Hekimliklerinde görev yapan sağlık çalışanları (hekim, sağlık memuru, hemşire ve ebeler) üzerinde yapılmıştır. Araştırmada evrenin tümüne çeşitli nedenlerle (yıllık izin, rapor, çalışmada yer almak istememe…) ulaşılamamış, 1421 sağlık personeli örneklemi oluşturmuştur. Veriler; Kişisel Bilgi Formu (KBF) ve Obezite Değerlendirme Formu (ODF) kullanılarak elde edilmiştir. Veri analizi SPSS(ver: 22.0) programında yapılmıştır. Araştırma sonucunda sağlık çalışanlarının %52.5'i normal kiloda (746 kişi) iken, %34.8'i (494 kişi) fazla kilolu, %8.7'si (124 kişi) birinci derecede obez; %1.1'i ikinci derecede obez ve % 0.3'ü (4 kişi) ise morbid obez olarak değerlendirilmiştir. Öte yandan sağlık çalışanlarının %2.7'si (38 kişi) zayıf grubunda yer almaktadır. Sağlık çalışanlarında obeziteyi etkileyen faktörler incelendiğinde; ileri yaşta olan sağlık çalışanlarında ve erkek cinsiyette, hekim ve sağlık memurlarında, düşük eğitimli olanlarda, evlilerde, yataklı tedavi kurumlarında çalışanlarda, çalışma yılı fazla olanlarda, poliklinikte çalışanlarda, sistemik bir hastalığı olanlarda ve gelir düzeyi yüksek olanlarda obezite sıklığı yüksek bulunmuştur. Ayrıca, örneklemde yer alan sağlık çalışanlarında; beslenme tarzı, ailesel yatkınlık, çalışma koşulları gibi faktörlerin de obezite üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarında obezite sıklığı yüksektir ve obezite sıklığını arttıran faktörler kontrol altında tutulabilir ve önlenebilir özelliktedir. Sağlık çalışanlarının obeziteye ilişkin farkındalığını arttırıcı daha geniş çalışmaların yapılması ve eğitim programlarının düzenlenmesi obezite sıklığını azaltabilecek önemli yaklaşımlar olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the frequency of obesity in health workers and to examine the affecting factors. This descriptive study was conducted on health workers (physicians, health officers, nurses and ebeler) working in Sivas Provincial Centered Treatment Institutions and Family Physicians. In the study, the whole universe was not able to be reached for various reasons (annual leave, reporting, not wanting to take part in the study ...) and 1421 health personnel sample was formed. Data; Personal Information Form (KBF) and Obesity Evaluation Form (ODF). Data analysis was done in SPSS (ver: 22.0) program. As a result of the research, 52.5% of the health workers were in normal weight (746 persons), 34.8% (494 persons) were overweight and 8.7% (124 persons) were obese in first grade; 1.1% were obese at Second Grade and 0.3% (4 persons) were morbidly obese. On the other hand, 2.7% (38 people) of the health care workers are in the weak group. When the factors affecting obesity in health workers are examined; obesity prevalence was found to be high in elderly health workers and male sex, physician and health officer, low educated, married, inpatient, working, policlinic, systemic, and high income. Furthermore, in the health workers included in the sample; nutrition style, familial predisposition, working conditions were also found to be effective on obesity. Obesity is high in health workers and the factors that increase obesity frequency can be controlled and prevented. Wider studies to increase awareness of obesity by healthcare professionals and regulation of training programs are considered important approaches to reduce obesity prevalence.