Preoperatif hemoglobin düzeyleri ile perioperatif kan transfüzyonu ihtiyacı, mortalite ve morbidite ilişkisi
Association between preoperative hemoglobine levels with perioperative blood transfusion requirement, mortality and morbidity
- Tez No: 493491
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. GÜLÇİN ÖNDER ARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: anemi, hemoglobin, transfüzyon, anemia, hemoglobine, transfusion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Preoperatif aneminin kardiyak cerrahi sonrası postoperatif sonuçlar üzerine etkileri iyi bilinmesine karşın, nonkardiyak cerrahide postoperatif sonuçlar üzerine etkisi halen yapılan çalışmalarla ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Preoperatif anemi kan transfüzyonu için bir risk faktörüdür ve nonkardiyak cerrahide de postoperatif mortalite ve morbidite ile ilişkili olduğu yapılan bazı çalışmalarla gösterilmiştir. Çalışmamızı planlarken preoperatif aneminin sıklığını saptamak, aneminin postoperatif sonuçlar üzerine etkisini ortaya koymayı amaçladık. Materyal metod Çalışmamıza İ.K.Ç.Ü Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi ameliyathanede malignite nedeniyle genel cerrahi ve kadın doğum kliniklerince batın cerrahisine alınan 192 hasta dahil edilmiştir. 18 yaşından küçük hastalar, acil vakalar, polisitemik hastalar( erkeklerde Hb>18,5, kadınlrda Hb>16,5 olması) çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastalar dünya sağlık örgütünün hemoglobin düzeylerine göre anemi sınıflandırması ölçüt alınarak normal, hafif anemi, ılımlı anemi, şiddetli anemi şeklinde gruplara ayrıldı. Hasta grupları kan transfüzyonu ihtiyacı, mortalite ve morbidite açısından karşılaştırıldı. Morbidite değerlendirilirken; akut MI, kardiyak arrest gibi kardiyovasküler komplikasyonlar, pnömoni, postoperatif mekanik ventilasyon ihtiyacı, ARDS gibi respiratuar sistem komplikasyonları, serebrovasküler olay, deliryum gibi santral sistem komplikasyonları, akut renal hasar, diyaliz ihtiyacı gibi üriner sistem komplikasyonları, sepsis , venöz tromboembolizm ve reoperasyon gibi komplikasyonlardan herhangi birinin gelişmiş olması postoperatif morbiditenin varlığı olarak kabul edildi.preoperatif aneminin spesifik morbidite değişkenleri ile ilişkiside tek tek incelendi.Veriler SPSS 17.0programı ile çeşitli istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular 192 hastanın analizi sonucunda çalışmamızda preoperatif anemi sıklığı %47,3 saptandı. Bu oran birçok çalışmadakine göre daha yüksek bulundu. İntraoperatif ve postoperatif kan transfüzyonu gereksinimi anemik hastalarda artmış olarak bulundu. İntraoperatif eritrosit transfüzyonu yapılan hastaların %32,7 si preoperatif normal Hb düzeyine sahip iken, %67,3 ünün anemik hastalar olduğu görüldü. Postoperatif eritrosit transfüzyonu yapılan hastaların %20si preoperatif normal Hb düzeyine sahip iken, %80 inin anemik hastalar olduğu görüldü. Postoperatif morbidite hemoglobin düzeyi ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bulundu yani hemoglobin düzeyi azaldıkça postoperatif morbidite görülme ihtimalinin arttığı tespit edildi. Postoperatif mortalitenin ise preoperatif anemi ile ilişkisi saptanamadı. Bu durumun nedeni; yalnızca taburculuğa kadar geçen süre içerisinde ex olan hastaların değerlendirilmesi olarak düşünülmektedir. Postoperatif hastanede yatış süresinin anemik hastalarda arttığı tespit edildi. Sonuç Sonuç olarak preoperatif anemi kan transfüzyonu gereksinimini arttırmaktadır ve postoperatif olumsuz sonuçlar ile ilişkili bulunmuştur. Bu yüzden preoperatif aneminin tedavisi hasta kan yönetiminin en önemli basamaklarından olmalı ve klinisyenler ve anestezistler bu konuda titizlikle çalışmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Although the effects of preoperative anemia on postoperative outcomes after cardiac surgery are well known, the effect on postoperative outcomes in noncardiac surgery is still being investigated. Preoperative anemia is a risk factor for blood transfusion, and some studies have shown that also associated with postoperative mortality and morbidity after noncardiac surgery. We aimed to determine the frequency of preoperative anemia and to show the effect of the anemia on the postoperative results. Our study included 192 patients who operated by general surgery and gynecology clinics because of intraabdominal malignancy in the Izmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital's operating room. Patients were divided into groups as normal, mild anemia, moderate anemia, severe anemia based on classification of anemia according to hemoglobin levels in the World Health Organization. Patient groups were compared in terms of blood transfusion need, mortality and morbidity. When assessing morbidity; complications such as acute MI, cardiovascular complications such as cardiac arrest, pneumonia, need for postoperative mechanical ventilation, respiratory system complications such as ARDS, central system complications such as cerebrovascular accident, delirium, urinary system complications such as need for dialysis and acute renal damage, sepsis, venous thromboembolism and reoperation. The presence of postoperative morbidities was assessed as the presence of any one of them. Postoperative morbidity was assessed in relation to the specific morbidity variables of the preoperative anemia. Data were analyzed by SPSS 17.0 program with various statistical methods. As a result of analysis of 192 patients, preoperative anemia frequency was found to be 47,3%. This rate was higher than many studies. Intraoperative and postoperative blood transfusion requirements were found to be increased in anemic patients. Postoperative morbidity was statistically significant on the negative side with hemoglobin level, meaning that the probability of postoperative morbidity increased as the hemoglobin level decreased. Postoperative mortality was not related to preoperative anemia. The reason for this situation; it is considered to be an evaluation of ex-patients only until the time of discharge. It was found that the length of hospitalization after surgery increased in anemic patients. In conclusion, preoperative anemia increases the need for blood transfusion and is associated with postoperative negative results. Therefore, preoperative anemia treatment should be one of the most important steps of patient blood management, and clinicians and anesthetists should work diligently on this issue.