Acil serviste akut iskemik inme tanısı almış hastaların klinik, radyolojik ve kan parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between clinical, radiological and blood parameters of patients diagnosed with acute ischemic stroke in emergency room
  1. Tez No: 493505
  2. Yazar: GÜLDEN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BİLGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: iskemik inme, eritrosit dağılım genişliği, nötrofil/lenfosit oranı, konuşma bozukluğu, ischaemic stroke, mortality, neutrophil / lymphocyte ratio, red blood cell distrubition width, slurred speech
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Nörolojik hastalıklardan en sık karşılaşılan hastalıklar serebrovasküler hastalıklardır (SVH). SVH yüksek mortalite ve morbiditeye neden olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Dünyada iskemik inme ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer almaktadır. Mortalitenin yanı sıra uzun dönem sakatlığında önemli bir nedenidir. Çalışmamız akut iskemik inme tanısı almış hastaların: klinik, radyolojik ve kan parametreleri arasındaki ilişkilerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Çalışmamız retrospektif özellikte olup Ocak 2015-Ağustos 2017 tarihlerinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde 383 SVH tanısı alan hastayı kapsamaktadır. Hastalar mevcut dosyaları ve Hastane Bilgi Yönetimi Sistemi (Probel®) üzerinden taranarak; yaş, cinsiyet, anamnez bilgileri, fizik ve nörolojik muayeneleri, komorbidite ve tam kan sayımı parametrelerinden Hgb, Hct, MCV, RDW, MPV, NLR, PLR değerleri, kraniyal BT ve difüzyon MRG bulguları, ekokardiyografi, karotis-vertebral sistem doppler ultrasonografi (USG) sonuçları incelendi. Bulgular: 383 hastanın 201'i (%52,5) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 67,45±14,14 olarak hesaplandı. Araştırma grubunun hem başvuru şikayetlerine göre hemde fizik muayene bulgularına göre en sık saptanan bulgu konuşma bozukluğu iken, bunu güçsüzlük ve motor duyu kaybı izledi. Hipertansiyon (HT) hastaların özgeçmişlerinde en sık görülen ek hastalıktı. 377'ine kranyal BT çekildi. Bunların 254'ünde patoloji saptandı. Kranyal MRG ise 319 hastaya çekildi. Hastaların sadece 27'sinde patoloji saptanmazken, en çok etkilenen bölge Anterior Cerebral Arter (ACA) sulama alanıydı. Red Cell Distribution Width (RDW) ortalaması hem erkeklerde hem kadınlarda referans değer aralığının üzerindeydi. Kranyal MRG ile hematolojik parametreler karşılaştırıldığında; RDW değeri anormal MRG bulguları olan grupta normal bulguları olan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Sonuç: Gelecekte yapılacak daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olmakla birlikte; MPV, RDW, NLR gibi kolay elde edilebilen hemogram parametrelerinin inme hastalarının tanısında, öngörüsel değerler olarak acil servis pratiğinde daha fazla kullanılabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cerebrovascular disease is the most common type of disease in neurological diseases. Ischemic stroke which is a type of cerebrovascular disease has a significant importance as it causes high mortality and morbidity. Ischemic stroke is the third leading cause of death in the world. Besides mortality it is also a cause of long term of disability in patients. The aim of the study was to assess the correlation between the clinical, radiologic and blood parameters of the patients who were diagnosed with acute ischaemic stroke. Method: This retrospective study included 383 patients presenting to the Emergency Department with ischeamic cerebrovascular disease between January 2015 and August 2016. Patients were analysed using available files and the Hospital Information Management System (Probel®); age, gender, patient history, physical and neurological examination Findings, history of chronical illnesses; Hgb, Hct, MCV, RDW, MPV, NLR, PLR values among the CBC parameters; cranial CT and diffusion – weighted MRI findings, echocardiography, carotid – vertebral system doppler usg results were obtained and analysed. Results: 201 (52,5%) of the 383 patients were male. The mean age of the patients was calculated as 67,45 ± 14,14. According to the complaints of the applicant and the physical examination findings of the study group, slurred speech was the most frequent finding, followed by weakness and motor sensory loss. Hypertension (HT) is the most common additional disease in patients' resumes. 377 of the patients had undergone cranial CT. Radiological pathology was detected in 254 of them. Cranial MRI was performed in 319 patients. While no pathology was detected in only 27 of the patients, the most affected area was the Anterior Cerebral Artery (ACA) supply area. The average Red Cell Distribution Width (RDW) was above the reference value range for both males and females. When hematological parameters were compared with cranial MRI; The RDW value was found to be statistically significantly higher in the group with abnormal MRI findings than in the group with normal findings. Conclusion: With the need for more extensive work to be done in the future; it can be considered that easily obtainable hemogram parameters such as MPV, RDW, NLR can be used more for emergency patients as predictive values in stroke patients.