Yeni kalkon bileşiklerinin sentezi ve açil hidrazin türevleriyle reaksiyonları
Synthesis of new chalcone compounds and reactions of open hydrazine derivatives
- Tez No: 493580
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÖZER İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrazit, Kalkon, Pirazol, Nükleofilik Katılma Reaksiyonları, Hydrazide, Chalcone, Pyrazole, Nucleophilic Addition
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, bazı yeni kalkon türevi bileşiklerin sentezi, kalkon türevi bileşiklerin hidrazitlerle reaksiyonu ve elde edilen bileşiklerin 2,4-dinitrofenilhidrazin ile reaksiyonlarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırma on üç yeni bileşiğin sentezi ile sonuçlanmıştır. Öncelikle bu çalışmada başlangıç maddesi olarak kullandığımız benzalasetofenon(BAF) türevleri (I). BAF, (II). BAF, (III). BAF, (IV). BAF, (V). BAF, (VI). BAF bileşikleri sentezlenmiştir. Daha sonra BAF türevi bileşiklerinin çeşitli hidrazitlerle reaksiyonları yapılarak sırasıyla; 1-(5-(4-metoksifenil)-3-fenil-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il)ethan-1-on (FÖ-2), 1-(3-fenil-5-(p-tolil)-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il)ethan-1-on (FÖ-3), 1-(5-(4-metoksifenil)-3-(p-tolil)-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il)ethan-1-on (FÖ-4), 1-(3-(4-metoksifenil)-5-(p-tolil)-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il)ethan-1-on (FÖ-5), 1-(5-(4-metoksifenil)-3-(p-tolil)-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il)-2-fenilethan-1-on (FÖ-6), 1-(3,5-di-p-tolil-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il)-2-fenilethan-1-on (FÖ-7), 1-(3-(4-metoksifenil)-5-(p-tolil)-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il)-2-fenilethan-1-on (FÖ-8), 2-fenil-1-(3-fenil-5-(p-tolil)-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il)ethan-1-on (FÖ-9), 1-(3-fenil-5-(p-tolil)-4,5-dihidro-1H-pirazol-1-il)ethan-1-on (FÖ-10) bileşikleri sentez edilmiştir. Elde edilen bu bileşiklerden bir kısmının 2,4-dinitrofenilhidrazin ile reaksiyonları yapılarak sırasıyla; (E)-1-(1-(2-(2,4-dinitrofenil) hidrazon)etil)-5-(4-metoksifenil)-3-fenil-4,5-dihidro-1H-pirazol (FÖ-11), (E)-1-(1-(2-(2,4-dinitrofenil)hidrazon)etil)-3-fenil-5-(p-tolil)-4,5-dihidro-1H-pirazol (FÖ-12), (E)-1-(1-(2-(2,4-dinitrofenil)hidrazon)etil)-5-(4-metoksifenil)-3-(p-tolil)-4,5-dihidro-1H-pirazol (FÖ-13), (E)-1-(1-(2-(2,4-dinitrofenil)hidrazon)-2-feniletil)-3,5-di-p-tolil-4,5-dihidro-1H-pirazol (FÖ-14) bileşikleri sentezlendi. Sentez edilen bileşiklerin yapıları Elementel Analiz, Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi (NMR) ve Infrared (IR) spektroskopisi yardımıyla aydınlatılmıştır. Ayrıca FÖ-2 bileşiğinin X-ışını kristal analizleri yapılarak yapısı aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the synthesis of certain novel chalcone derivative compounds, hydrazides reaction of the chalcone derivative compounds and the resulting compounds was investigated on reaction with 2,4-dinitrophenylhydrazine. This research has resulted in the synthesis of thirteen new compounds. Firstly, we used benzalacetophenone (BAF) derivatives as starting material in this study. (I). BAF, (II). BAF, (III). BAF, (IV). BAF, (V). BAF, (VI). BAF compounds were synthesized. Then, the BAF derivative compounds were reacted with various hydrazides to give, respectively, 1-(5-(4-methoxyphenyl)-3-phenyl-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl)ethan-1-one (FÖ-2), 1-(3-phenyl-5-(p-tolyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl)ethan-1-one(FÖ-3), 1-(5-(4-methoxyphenyl)-3-(p-tolyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl)ethan-1-one (FÖ-4), 1-(3-(4-methoxyphenyl)-5-(p-tolyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl)ethan-1-one (FÖ-5), 1-(5-(4-methoxyphenyl)-3-(p-tolyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl)-2-phenylethan-1-one (FÖ-6), 1-(3,5-di-p-tolyl-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl)-2-phenylethan-1-one(FÖ-7), 1-(3-(4-methoxyphenyl)-5-(p-tolyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl)-2-phenylethan-1-one (FÖ-8), 2-phenyl-1-(3-phenyl-5-(p-tolyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl)ethan-1-one (FÖ-9), 1-(3-phenyl-5-(p-tolyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazol-1-yl)ethan-1-one (FÖ-10) compound synthesized. Some of these obtained compounds were reacted with 2,4-dinitrophenylhydrazine, respectively; (E)-1-(1-(2-(2,4-dinitrophenyl) hydrazineylidene)ethyl)-5-(4-methoxyphenyl)-3-phenyl-4,5-dihydro-1H-pyrazole (FÖ-11), (E)-1-(1-(2-(2,4-dinitrophenyl)hydrazono)ethyl)-3-phenyl-5-(p-tolyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazole (FÖ-12), (E)-1-(1-(2-(2,4-dinitrophenyl)hydrazono)ethyl)-5-(4-methoxyphenyl)-3-(p-tolyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazole (FÖ-13), (E)-1-(1-(2-(2,4-dinitrophenyl) hydrazono)-2-phenylethyl)-3,5-di-p-tolyl-4,5-dihydro-1H-pyrazole (FÖ-14) compound synthesized. The structures of the synthesized compounds were elucidated by Elemental Analysis, Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy (NMR) and Infrared (IR) spectroscopy. Also X-ray crystal analysis of the FÖ-2 compound made is illuminated structure.