Tirozin kinaz inhibitör potansiyeli olan yeni pirazolo[3,4-d]pirimidin-kalkon hibrit bileşiklerinin sentezi
Synthesis of novel pyrazolo[3,4-d]pyrimidin-chalcone hybrid compounds with tyrosine kinase inhibitory potential
  1. Tez No: 969186
  2. Yazar: AYŞE ÖZEKEN YEŞİLDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BURMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pirazolo[3, 4-d]pirimidin, Kalkon, Hibrit bileşik, Suzuki reaksiyonu, Claisen-Schmidt kondenzasyonu, Ağustos 2025, 117 sayfa, Pyrazolo[3, 4-d]pyrimidine, Chalcone, Cancer, Suzuki coupling, Claisen–Schmidt condensation, August 2025, 117 Pages
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlaç Araştırma, Geliştirme ve Uygulamaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TİROZİN KİNAZ İNHİBİTÖR POTANSİYELİ OLAN YENİ PİROZOLA [3,4-d]PİRİMİDİN-KALKON HİBRİT BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ Ayşe ÖZEKEN YEŞİLDAĞ Danışman: Prof. Dr. Serdar BURMAOĞLU Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, kanser oluşumunda önemli rol oynayan biyolojik hedefler arasında yer alan protein kinazlar üzerine etki gösterebilecek yeni kimyasal yapılar geliştirmektir. Bu doğrultuda, tirozin kinaz inhibitör potansiyeline sahip pirazolo[3,4-d]pirimidin ve kalkon farmakoforlarının moleküler hibritizasyonu ile yeni bileşikler tasarlanmış ve sentezlenmiştir. Bu çalışmalarla, yeni nesil hedefe yönelik antikanser ilaç adaylarının geliştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Yöntem: Çalışma kapsamında öncelikle Suzuki kenetlenmesi ve Claisen-Schmidt kondenzasyonu reaksiyonları kullanılarak 20 adet pirazolopirimidin-retro kalkon hibrit bileşiği sentezlenecektir. Bulgular: Ön deneme niteliğindeki moleküler doking çalışmaları sonucunda, flor veya metoksi sübstitüe hibrit bileşiklerin Bruton tirosin kinaz (BTK) ve İbrutinib'in etkili olduğu diğer hedef kinazlara karşı bağlanma skorlarının karşılaştırılabilir düzeyde olduğu belirlenmiştir. Elde edilen veriler, özellikle flor içeren türevlerin hedef proteinlerle daha güçlü etkileşim potansiyeline sahip olabileceğini göstermektedir. Bu verilere bağlı olarak 20 adet kalkon türevi hibrit bileşik 4 basamaklı sentez yöntemiyle düşük verimlerle sentezlenmiştir. Sonuçlar: Bu tez çalışması sonucunda, yeni tirozin kinaz inhibitörlerinin geliştirilmesine olanak sağlayabilecek, yüksek biyolojik aktiviteye sahip öncü bileşikler belirlenmiş; uygun adayların Faz I klinik öncesi çalışmalara taşınma potansiyeli ortaya konmuştur. Ayrıca elde edilen veriler, patent başvuruları, bilimsel toplantı sunumları ve etki faktörü yüksek dergilerde yayımlanabilecek nitelikte yayınlar için sağlam bir temel oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS SYNTHESIS OF NOVEL PYRASOLO[3,4-d]PYRIMIDINE-CHALCONE HYBRID COMPOUNDS WITH TYROSINE KINASE INHIBITOR POTENTIAL Ayşe ÖZEKEN YEŞİLDAĞ Supervisor: Prof. Dr. Serdar BURMAOĞLU Purpose: The fundamental aim of this project is to create novel chemical compounds that target protein kinases, which are crucial biological targets in cancer progression. Consequently, novel compounds exhibiting tyrosine kinase inhibitory potential were devised and produced by the molecular hybridization of pyrazolo[3,4-d]pyrimidine and chalcone pharmacophores. These research seek to further the development of next-generation targeted anticancer therapeutics. Method: This work will involve the synthesis of 20 pyrazolopyrimidine-retrochalcone hybrid compounds by Suzuki coupling and Claisen-Schmidt condensation processes. Findings: Initial molecular docking analyses indicate that the fluorine- or methoxy-substituted hybrid compounds exhibit binding scores similar to those of ibrutinib against Bruton tyrosine kinase (BTK) and other relevant target kinases. The acquired data indicate that fluorine-containing derivatives may exhibit enhanced potential interactions with target proteins. Utilizing these data, 20 chalcone-derived hybrid compounds were produced with high yields by a four-step synthesis process. Conclusions: This thesis discovered lead compounds with significant biological activity that may facilitate the development of novel tyrosine kinase inhibitors; the feasibility of advancing appropriate candidates to Phase I preclinical research was established. Moreover, the acquired data established a robust basis for patent applications, presentations at scientific meetings, and publications appropriate for high-impact journals.