Radiyatif transfer denkleminde 𝑺𝑵 metodu ve HG faz fonksiyonu ile özdeğer spektrumu
Application 𝑺𝑵 method and HG phase functions to radiavite transfer equation of eigenvalue spektrum
- Tez No: 493796
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radiyatif transfer, Henyey-Greenstein faz fonksiyonu, Özdeğer spektrumu, Radiative transfer, Henyey-Greenstein kernel, Eigenvalue spectrum
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma, Henyey-Greenstein saçılımının, radiyatif transfer denklemi analizi ile ilgili olup, tek boyutlu ve tek hızlı radiyatif transfer denkleminde Henyey-Greenstein saçılımının, özdeğerleri üzerindeki etkisi, değiştirilebilir 𝑔 parametresi kullanılarak çalışılmıştır. Tek boyutlu radiyatif transfer denklemine, Legendre polinomları yaklaşımı (𝑃𝑁) ve ayrık ordinatlar polinomları yaklaşımı (𝑆𝑁) uygulanarak özdeğer spektrumlarının hesaplanması yapıldı. Farklı 𝑐 (fisyon başına ortaya çıkan ortalama nötron sayısı) değerleri ve 𝑔 parametresi değerleri kullanılarak 𝑣 özdeğer spektrumları hesaplanması yapılmıştır. Bu katsayılar, nükleer reaktör sistemleri ve diğer fen bilimleri için önemlidir. Bilgisayarların yardımıyla bu bileşenlerin çeşitli özelliklerini tahmin eden kapsamlı hesaplamalar yapılabilmektedir. Doğru değerlendirme sağlayabilmek için, özdeğerlere dair kapsamlı bir sayısal inceleme yürütülmüştür. Sonuç olarak 𝑃𝑁 ve 𝑆𝑁 şeklinde her iki metoda göre 𝑐 ve 𝑔 için elde edilen sonuçlar tablolar halinde verilmiştir. Tablolardan da anlaşılacağı üzere bulunan sonuçlar birbirlerine yakınsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is concerned with the analysis of the radiative transfer equation of Henyey-Greenstein kernel. The effect of Henyey-Greenstein scattering kernel on the eigenvalues of slab is studied using adjustable parameter g in one-speed radiative transfer equation. Eigenvalue spectrum calculated by applying discrete-ordinates polynomials and Legendre which are known (𝑆𝑁) approximation and (𝑃𝑁) approximation to one dimensional radiative transfer equation. 𝑣 eigenvalue spectrum calculated by using different 𝑔 and 𝑐 (where is the mean number of secondary neutrons per collision and known as the fundamental eigenvalue). These parameters are important for nuclear reactor systems and other physical sciences. With the aid of computers, extensive calculations which predict the performance of certain combinations of these components can be performed. An extensive numerical survey is carried out for the eigenvalues in order to provide accurate evaluation. As a result, obtained results from 𝑃𝑁 and 𝑆𝑁 approximations with different 𝑐 and 𝑔 parameters presented in tables. As seen in tables, obtained results are converge to each other.