İki boyutlu geometrilerde ve katılımcı ortamlarda radyasyon transferinin SKN metodu ile hesaplanması
  1. Tez No: 57005
  2. Yazar: MESUT TEKKALMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEKERİYA ALTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SKN Metodu, radyasyon transferi, iki boyut, yaydım (participating) ortamı, SKn Method, radiative transfer, two dimensional, participating media
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
IV ÖZET Sentetik kernel için bir kısaltma olan yüksekli derece SKn yaklaşım metodu radyasyon transfer denklemini çözmek için önerilmektedir. Bu metot difüzyon kerneline benzeyen toplamının, integral kemelerine yaklaşımı esasına dayanır, integral Denklemi, uygun sınır şartlarıyla elde edilen birbirine bağlı ikinci dereceden diferansiye denklem sistemine eşdeğer hale gelir. Difüze radyasyonla saçılma yapan iki boyutlu dikdörtgen geometride integral radyasyon transfer denklemi, SKn metoduyla çözülmüştür. Elde edilen sonuçlar, Crosbie ve Schneker'in doğrudan çözümünün nümerik sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, N=3 için direkt nümerik sonuçlarla mükemmel uyuşmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A high order approximation, the SKN method - a mnemonic for synthetic kernel, is introduced for solving radiation transfer problems. The method relies on approximating the integral transfer kernels by sum of diffiisionlike kernels. The integral equation is then equvalent to a set of coupled second - order differential equations for which proper boundarys condition can be established. The integral equation for radiative transfer in a two dimensional regtangular scattering medium exposed to diffuse radiation is solved by the SKN method. The result of the study is compared by the direct numerical solution of Crosbie and Schrenker's article. The results are, for N=3, in excellent agreement with the direct numerical solutions.