Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı
The disguised profit distribution through the transfer pricing
  1. Tez No: 578556
  2. Yazar: RIDVAN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF SONSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Transfer Fiyatlandırması, İlişkili Kişi, Vergi, Çok Uluslu Şirket, Transfer Pricing, Associated Persons, The Tax, The Multinational Company Date: İstanbul, March 2019
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Küreselleşen dünyada uluslararası ticaretin gelişmesine bağlı olarak çok uluslu şirket sayılarında da önemli artışlar gözlemlenmektedir. Bu şirketlerin çoğalması ve gelişmesi uluslararası ticarette vergi yükünden kurtulmak için bunları yeni arayışlara yönlendirmiştir. Buna karşılık, devletler de vergi kayıp ve kaçağını önlemek için, önlemler almak zorunda kalmaktadır. Bu aşamada ise bir vergi güvenlik müessesesi olarak transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı konusu gündeme gelmektedir. Transfer fiyatlandırmasında temel esas, ilişkili kişiler arasındaki işlemlerin gerçeğe uygun değerle yapılıp, yapılmadığının denetimidir. Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımının önlenmesi uğraşısı beraberinde uluslararası bilgi değişimini de kaçınılmaz kılmaktadır. Türkiye'de 5520 sayılı kurumlar vergisi kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtım konusu, OECD normlarına ve günün koşullarına uygun bir yapıya kavuşmuştur. Bu tez çalışmasında, literatür tarama yöntemiyle transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı konusu iki bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde Transfer Fiyatlandırmasının kavramsal çerçevesi, önemi ve tarihsel gelişimi, ikinci bölümde ise, Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı ve Türkiye uygulaması ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, konu ilgililere akademik kurallara uygun olarak aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Depending on the development of international trade in a globalizing world multinational company observed significant increases in numbers. The proliferation of these companies and to get rid of the burden of taxes in international trade, the development of new reactions. In contrast, States to avoid tax loss and leak, you have to take precautions. At this stage, as the security establishment a tax transfer pricing issue of the implicit gain distribution through the agenda. Transfer pricing basis, whether fair value of transactions between associated persons, control is that to be done. Prevention of implicit gain distribution through transfer pricing in international information exchange of those unavoidable. Corporate tax law numbered 5520 in Turkey the enactment of transfer pricing, along with the issue of implicit gain distribution through ittoCD normlaRIna and a suitable structure. In this thesis, the method of transfer pricing literature through the issue of implicit earnings distribution were studied in two parts. In the first section the importance of Transfer Pricing conceptual framework, and its historical development, in the second part, Transfer pricing, distribution and application of the implicit Gain Through Turkey is examined in detail, topics related to academic in accordance with the rules.