Araç kaskosu yaptırma düşüncesini ve sigorta şirketi seçimini etkileyen faktörlerin tespitine yönelik yapısal eşitlik modeli ile ölçek geliştirme: Cumhuriyet Üniversitesi'nde bir uygulama
Developing scale based on structural equation model in order to determine the factors of the opinions of getting automobile insurance and choosing the proper insurance company: A study at Cumhuriyet University
- Tez No: 494006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Araç Kaskosu, Sigorta, Şirket Seçimi, Yapısal Eşitlik Modeli, Automobile Insurance, Insurance, Choice of Company, Structural Equation Model
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma ile araç sahiplerinin kasko sigortası yaptırma düşüncesini ve sigorta şirketi seçimini etkileyen faktörleri belirlemek ve elde edilen bulgular ile sigorta hizmeti satın almak isteyen müşteriler için rehber olacak bir uygulama örneği sunmak amaçlanmıştır. Cumhuriyet Üniversitesi'nde görevli akademik ve idari 350 personele, araç kaskosu yaptırma düşüncesini ve sigorta şirketi seçimini etkileyen;“Şirket İmkânları”,“Güvence”,“Acente Tavrı”,“Ek Teminatlar”,“Şirket Bilinirliği”,“Güven”ve“Kasko Deneyimi”şeklinde adlandırılan 7 alt faktörden oluşan ölçek uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23.0 ve SPPS ile uyumlu AMOS programı kullanılarak t Testi, ANOVA Testi, Faktör Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Cronbach Alpha Analizi kullanılmıştır. Bu 7 faktörlü yapının toplam varyansın yaklaşık %60'ını açıkladığı ve iç tutarlılık analizi ile Alfa=0,868 bulunarak ölçeğin yüksek iç tutarlılığa ve yüksek düzeyde güvenirliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Uyum indeksi değerlerinin; χ2/df = 1,961< 3; 0,85CFI=0,902; RMSEA= 0,052 < 0,08 şeklinde olduğu ve bu değerlere göre ölçeğin yapı geçerliğinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Akademik ve idari personelin araç kaskosu yaptırma ve sigorta şirketi seçimini etkilediği düşünülen;“Şirket Bilinirliği”ve“Güven”faktörlerinin demografik verilere (cinsiyet, yaş, eğitim, görev, aylık gelir, bölge, araç sahipliği, kasko yaptırılması) göre anlamlı bir farklılık göstermediği gözlenmiştir. Ayrıca“Acente Tavrı”faktörünün cinsiyet ve yaş,“Şirket İmkânları”faktörünün yaş,“Güvence”faktörünün yaş ve görev,“Ek Teminatlar”faktörünün eğitim, görev, gelir ve kasko yaptırılması,“Kasko Deneyimi”faktörünün eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca personelin en fazla dikkate aldığı faktörün“Ek Teminatlar”olduğu, bunu“Güvence”faktörü ile“Acentenin Tavrı”faktörlerinin izlediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the factors that affect the opinion of getting automobile insurance and the preferences as chosing an insurance company as well as providing an application example that will guide to customers who plan to buy an insurance service. The sample size is consisted of 350 administrative and academic staff who work at the Cumhuriyet University as they are asked about their opinions of getting an automobile insurance and chosing an insurance company under the light of scale consisted of 7 sub-factors:“Company resources”,“Assurance”,“Agency's stance”,“Additional assurances”,“Company recognition”,“Trust”,“Insurance experience.”In analyzing the data, SPSS 23.0 and AMOS program which is in compatible with SPPS with the use of t Test, ANOVA Test, Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis and Cronbach Alpha Analysis are used. This structure with the 7 factors was determined to have explained the 60 percent of total variance and high level of reliability and high internal consistency as Alfa=0,868 is found. The fit index results are found as χ2/df = 1,961< 3; 0,85CFI=0,902; RMSEA= 0,052 < 0,08 and it was found that according to the results the scale has the construct validity. Finally, it was found that“the Company Recognition”and“Trust”factors which are thought to have effect on getting insurance and chosing an insurance company do not vary in line with demographic data such as sexuality, age, education, monthly salary, region, ownership of automobile, getting automobile insurance. Also, the result was reached that“the Agency Stance”play a role on sexuality and age,“Company Capabilities”are effective on age,“Assurance”on age and duty as“Additional Assurances”have a role on education, duty, salary and getting insurance. In addition it was observed taht the staff care the most about“the Additional Assurances”which is followed by“Trust”factor and“the Agency Stance.”