İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları: itfaiye teşkilatında örnek bir risk değerlendirmesi
Occupational health and safety practices: a risk assesment practice in fire department
  1. Tez No: 365637
  2. Yazar: SEMİH KUMAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Accidents, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 6331 Sayılı Kanun, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Değerlendirmesi, İş Kazası, Law numbered 6331, Occupational Health and Safety, Risk Assessment, Occupational Accident
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
İnsani boyutu yanında ekonomik boyutu da olan sağlık ve güvenlik konusunda ülkemizde olduğu gibi bir çok ülkede yasalar ve yönetsel süreçler yürürlüğe sokulmuştur. Bu çalışmalar ile çalışanların sağlığını korumaya yönelik ve özellikle işverenler tarafından uyulması gereken kuralları öngörmektedir. Özellikle 10 Haziran 2003 yılında resmi gazete de yayınlanan 4857 sayılı iş kanun gereği gerekli düzenlemeler yapılarak, gerekli tedbirlerin alınması bu çalışmaların kilometre taşı olarak değerlendirilebilinir. Bu çalışmalar ile Avrupa Birliğine uyum süreci yaşadığımız şu dönemlerde iş kazalarının önlenmesi ile devlet yapısı hem ekonomik hem de sosyal açıdan yoğun bir iyileştirme sürecine girmiştir. Ancak gerçekleştirilen çalışmalar her ne kadar olumlu olsada müstakil bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu?nun gerekliliği gerçeğin ortadan kaldıramamıştır. 30 Ekim 2012 tarihiyle Resmi gazete de yayınlanarak kabul gören ve 01 Ocak 2013 tarihi ile özel işletmelerde uygulamaya koyulan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince; 01 Temmuz 2014 tarihinden itibaren kamu işletmeleri dahil olmak üzere tüm işletmelerin yasa gereği İş Sağılığı ve Güvenliği tedbirlerini uygulaması ve denetlenmesi zorunlu kılınmıştır. Bu tez çalışmasında; uygulanmaya başlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun gereklilikleri, yükümlülükleri ve uygulanması ile ilgili detaylar incelenmiştir.Tezin giriş bölümünden sonra, 2. bölüm itibari ile İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. 3.ve 4. bölümlerde İş sağlığı kavramında ki tarafların yükümlülükleri ile iş kurullarının yapılarına değinilerek genel çalışma çerçevesi tanımlanmıştır. 5. Bölümde İş Sağlığı ve Güvenliğinin temel araştırma kaynağı olan risk ile riskin nitelendirme çalışması olan risk değerlendirmesi ve yöntemleri hakkında bilgiler verilerek, 6. Bölümde İtfaiye Teşkilatı dahilinde bulunan bir İtfaiye İstasyonunda örnek bir risk değerlendirme çalışması yapılmıştır. Bu risk değerlendirme çalışmasında; çalışanların işyeri ve eklerinde karşılaşabileceği tehlikeler sınıflandırılarak risk matrisleri yöntemi kullanılmış ve işyerinde bulunan tehlikelere etkenlerine karşı çözüm yöntemleri tablolar halinde ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Laws and administrative processes regarding safety and health, which have not only a humanistic dimension but also an economic dimension, have been put into effect in many countries as well as in our country. Rules, intended to protect employees? health, to be followed especially by the employers, are predicted with these studies. These studies can be considered as milestones especially for taking necessary measures by conducting the necessary arrangements according to the labor law numbered 457 which were published in the official gazette on June 10th 2003. A socially and economically intense improvement period has begun with government structure with occupational accidents being prevented thanks to these studies during this period of harmonization to European Union. However, although the studies that were conducted are positive, they could not eliminate the necessity of a separate Occupational Health and Safety Law. According to Occupational Health and Safety Law numbered 6331 which was enacted by being published in the official gazette dated October 30th 2012 which was put into effect as of January 1st 2013 in private businesses; it was enforced for all the enterprises including public enterprises to apply and supervise the application of Occupational Health and Safety measures as of July 1st 2014. Details regarding requirements, liabilities and implementation of the Occupational Health and Safety Law numbered 6331, which started to be implemented, were examined in this thesis. General information regarding Occupational Health and Safety was presented as of Chapter 2 after the introduction section of the thesis. General framework for working was defined in Chapters 3 and 4 by underlining the structures of job boards with the liabilities of the parties in occupational health concept. 5. Information was given in the chapter regarding the risk which is the main sources for study of Occupational Health and Safety and the risk assessment and methods as the characterizing work regarding the risk whereas a sample risk assessment work was conducted in Fire Station within the structure of the Fire Department in Chapter 6. Hazards that the employees can encounter in their offices and their annexes were classified, risk matrices methods was used and the solution methods against the hazards in offices were presented in tables in this risk assessment work.