Kütüphane okuyucu dağılımının istatistiksel analizi- Cumhuriyet Üniversitesi örneği
Statistical analysis of library reader distribution- a sample of Cumhuriyet University
- Tez No: 494021
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, İstatistik, Information and Records Management, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Bağımsızlık Testi, İstatistiksel Analiz, Ki- Kare, Kütüphane Okuyucu Dağılımı, Uygunluk Testi, Independence Test, Statistical Analysis, Chi-Square, Library Reader Distribution, Conformity Test
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu çalışmada kütüphane okuyucu sayıları esas alınarak, verilerin toplanması, özetlenmesi, işlenmesi ve bu verilerin istatistiksel analizleri yapılarak sonuçların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde bulunan Merkezi Kütüphane Ödünç Verme Biriminin 2012-2017 yılları arasında tutmuş olduğu kayıtlar derlenmiş ve araştırmada kullanılan 77010 veri bu şekilde elde edilmiştir. Elde edilen veriler aylara, öğrencinin okuduğu bölüme, cinsiyetin alt gruplarına, öğrencinin okuduğu fakülteye ve haftalara göre sınıflandırılmıştır. Çalışmada Uygunluk Testi ve Bağımsızlık Testi kullanılarak verilerin analizi yapılmıştır. Yapılan analizlerde istatistiksel analiz paket programı olan SPSS Statistics 22 kullanılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre yorumlar ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to collect, summarize, process and analyze statistical analyzes of the data and evaluate the results based on the number of library readers, in this study. Library reader distributions were analyzed according to different variables and their relation to each other was examined. Central Library of Cumhuriyet University was selected as the application area and using reader data, analyzes were made. The records of the Cumhuriyet University, Center Library Loan Unit held between 2012-2017 were examined and 77010 data used in the study were created. The obtained data were analyzed by classifying according to the month, the division that the student read, the sex subgroups, the student's reading faculty and weekly. Data were analyzed using the Conformity Test and the Independence Test in this study. Statistical analysis package program SPSS 22 was used. The results were evaluated according to the level of 5% significance lavel.