Kamu sağlık kuruluşlarında satın alma uygulamaları (4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde)
Purchasing practices in public health organizations
- Tez No: 494109
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Kuruluşları, Satın Alma, Health, Healthcare Organizations, Procurement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Son günlerde çok hızlı bir şekilde ilerleyen teknoloji ile neredeyse her alanda bilgiye ulaşmak basitleşmiş ve hızlanmıştır. İlerleyen teknolojiden sağlık sektöründe nasibini almak için mali yönden güçlü olmalı ve gelişmeye uyum için yerinde ve zamanında müdahil olması oldukça önemlidir. Sağlık Bakanlığı için 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlıkta Dönüşüm Programı açıklanmış ve köklü bir değişikliğe gidilmiş ve farklı kurumlar kurulmuştur. Bakanlıkça satın alma giderlerinin azaltılması ve diğer yandan da özel sağlık sektöründe aranan istenen özelliklerin bünyesinde sağlık hizmeti sunan yerlerde de olması için çalışmalara başlamıştır. Taleplerin yerinde ve zamanında karşılanması sağlık hizmetinin ertelenemez ve hayati oluşu nedeniyle en kısa sürede karşılanması gerekir.Yapılan araştırmada yöntem anket tekniği kullanıldı. Anket ile kurumların satın alma birimlerinde çalışan personellerin karşılaştıkları problemlerin neler olduğu öğrenilmeye çalışıldı. Öne çıkan problemlerin başında personel eksikliği, mevzuatta ki aksaklıklar ve kanunla uygulama arasında ki farklılıklar olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In recent days, technology has progressed very quickly and almost every field of knowledge has been simplified and accelerated. The ongoing technology must be strong in the financial sector in order to get involved in the health sector, and it is very important that it is in place and on time to adapt to development. The Health Transformation Program has been announced for the Ministry of Health through the Decree Law No. 663 and a radical change has been made and different institutions have been established. The ministry has begun work to reduce the cost of procurement and, on the other hand, to ensure that the desired characteristics of the private health sector are also available in the health care facilities. Health services must be met as soon as possible due to the fact that the health services are not deferred and their life is in vain to meet the demands on time and place. Method survey method was used in the research. The questionnaire tried to find out what the problems of staff members in the procurement units of the institutions are. At the beginning of the problems mentioned, it was seen that there were differences between the lack of personnel, the problems in legislation and the application by law.