Ergenlerde mantıkdışı inançların anne baba davranışlarıyla ilişkisinin incelenmesi
The investigation of relation between irrational beliefs of adolescents and parental behaviors
- Tez No: 494186
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergenlerin mantıkdışı inançları, başarı talebi, rahatlık talebi, saygı talebi, algılanan anne baba davranışları, Irrational beliefs of adolescents, demnand for success, demnand for comfort, demand for the respect, perceived parental behaviors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada ergenlerde mantıkdışı inançlarla algılanan anne baba davranışları ve bazı sosyodemografik değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modeliyle yapılan bu araştırmada Konya'nın merkez Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerindeki 3 ayrı ortaokuldaki 220 öğrenciden veri toplanmıştır. Araştırmada ergenlere ilişkin genel bilgiler elde etmek için“Demografik Bilgi Formu”; ergenlerin mantıkdışı inançlarını tespit edebilmek için“Ergenler İçin Mantıkdışı İnançlar Ölçeği (Bireysel Düşünceler Ölçeği)”; ergenlerin algıladıkları ana baba davranışları için“Leuven Algılanan Ana Babalık Ölçeği/Ergen Sürümü”kullanılmıştır. Ergenlerin mantıkdışı inançlarının cinsiyete ve algılanan ders başarısına göre farklılaşma durumunu belirlemek amacıyla bağımsız gruplar için t- testi kullanılmıştır. Ergenlerin mantıkdışı inançlarını anne ve baba davranışlarının (duyarlılık, davranışsal denetim, psikolojik kontrol, özerklik desteği) yordama durumuyla ilgili standart çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmalardan elde edilen bulgulara göre ergenlerin mantıkdışı inançları, cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterirken, algılanan ders başarısına göre anlamlı olarak farklılaşmamıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre ergenlerin başarı ve rahatlık talebiyle ilgili mantıkdışı inançları ile anne baba davranışları anlamlı bir ilişki vermiştir. Sadece başarı talebini, babadan algılanan özerklik desteği ve psikolojik kontrol anlamlı olarak yordamıştır. Ergenlerin saygı talebiyle ilgili mantıkdışı inançları ile anne baba davranışları anlamlı bir ilişki vermemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the relation between adolescents irrational beliefs, perceived parental behaviors and some sociodemographic variables. This research, conducted by the relational screening model, was carried out in 220 middle school students of Konya in the central Selçuklu, Meram and Karatay districts.“Demographic Information Form”to get general information about adolescents in the survey;“The Irrational Beliefs Scale for the Adolescents (Individual Thinker Scale)”to identify the irrational beliefs of adolescents;“Leuven Perceived Parenting Scale / Adolescents Version”was used for parental behaviors that adolescents perceive. T-test for independent groups was used for differentiating according to gender and perceived academic success of the irrational beliefs of adolescents. Standard multiple linear regression analysis was used to predict the irrational beliefs of adolescents, including perceived parental behaviors (sensitivity, behavioral control, psychological control, autonomy support). According to the findings obtained from researches, the irrational beliefs of adolescents showed a significant difference according to gender, but they did not differ according to perceived academic success. According to the results of regression analysis, there is meaningful relationship adolescents's irrational beliefs demand for success and comfort with perceived parental behaviors. Only perceived father autonomy granting and psychological control, predict the irrational beliefs demand for success. There is no meaningful relationship between adolescents's irrational beliefs about the demand for respect and perceived parental behaviors.