Sürdürülebilirlik performans göstergelerine ilişkin açıklamaların finansal performans üzerine etkisi
Effect of disclosures on sustainability performance indicators on financial performance
  1. Tez No: 494235
  2. Yazar: MURAT DÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ÖNCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik raporlaması, Küresel raporlama girişimi, Finansal performans, Sustainability reporting, Global reporting initiative, Financial performance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
İşletmeler; hesap verebilirlik anlayışı çerçevesinde, sürdürülebilirlik raporları aracılığıyla faaliyetlerinin ekonomik, çevresel ve sosyal etki ve sonuçları hakkında bilgi vermektedirler. Bu çalışmanın temel amacı; sürdürülebilirlik raporlarında ekonomik, çevresel ve sosyal performansa yönelik açıklanan bilgi düzeyinin finansal performans üzerine etkisini araştırmaktır. Bununla birlikte çalışmada; sürdürülebilirlik performansına yönelik açıklanan bilgi düzeyinin sektör, şirket büyüklüğü, şirket yaşı ve sahiplik yapısı değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Bu amaçla, Borsa İstanbul (BİST)'da işlem gören şirketler arasından 2008-2014 döneminde Küresel Raporlama Girişimi (GRI) raporlama ilkelerine göre sürdürülebilirlik raporu yayınlayan 30 şirket belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, ekonomik performansa yönelik açıklanan bilgi düzeyi, şirket büyüklüğüne; çevresel performansa yönelik açıklanan bilgi düzeyi ise, sektöre göre farklılık göstermektedir. Bununla birlikte; ekonomik, çevresel, sosyal ve toplam performansa yönelik açıklanan bilgi düzeyi sahiplik yapısına göre farklılık göstermektedir. Ayrıca çevresel performansa yönelik açıklanan bilgi düzeyinin aktif kârlılığı ve özkaynak kârlılığı; sosyal performansa yönelik açıklanan bilgi düzeyinin de aktif kârlılığı üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ekonomik, çevresel ve sosyal performansa yönelik açıklanan bilgi düzeyinin; piyasa temelli ölçüler olan piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) oranı ve fiyat/kazanç (F/K) oranı üzerinde ise genel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Companies provide information on the economic, environmental and social effects and consequences of their activities through sustainability reports within the framework of accountability. The main purpose of this study is to investigate the effect of the level of information on economic, environmental and social performance in sustainability reports on financial performance. In addition, it has been researched whether the level of information disclosed for sustainability performance differs according to the variables of sector, company size, company age and ownership structure. For this purpose, among the companies traded in the Borsa İstanbul (BIST), 30 companies that published the sustainability report according to Global Reporting Initiative (GRI) reporting principles during 2008-2014 were identified. According to the results obtained in the study, the level of information disclosed for economic performance differs according to company size and the level of information disclosed for environmental performance differs according to the sector. However, level of information disclosed for economic, environmental, social and total performance differ according to ownership structure. Furthermore, the level of information disclosed for environmental performance has been found to have a positive effect on the return on assets and return on equity and the level of information disclosed for social performance has been found to have a positive effect on the return on assets. The level of information disclosed for economic, environmental and social performance has been found that do not have generally any significant effect on market value/book value (MV/BV) ratio and price/earning (P/E) ratio, which are market-based measures.