STEM eğitimi uygulamasında Kayseri ili örneğinin incelenmesi ve uzaktan STEM eğitiminin uygulanabilirliği
Examination of STEM education in kayseri province and feasibility of distance STEM education
  1. Tez No: 494244
  2. Yazar: GİZEM TEKİN POYRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM GENÇ KUMTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, Uzaktan Eğitim, Uzaktan STEM Eğitimi, Durum Çalışması, STEM education, Distance education, Distance STEM education, Multiple case study
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların geleceğini etkileyen küresel rekabet, ülkelerin ekonomik güçleri üzerine kuruludur. Eğitim ise ülkelerin geleceğine yaptığı en büyük ve en akıllıca yatırımdır. Bu düşünceler üzerine ortaya çıkan STEM eğitimi, öğrencilerin elde ettiği bilgi ve becerileri disiplinlerarası bir bakış açısıyla Bloom'un taksonomisinde yer alan sentez ve değerlendirme basamaklarına yükseltmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda iki aşamalı olarak yapılandırılan bu çoklu durum çalışmasının ilk aşamasında STEM eğitimi farklı alt başlıklarda irdelenirken, aynı zamanda Türkiye'de STEM eğitiminin mevcut durumu araştırılmıştır. Bu amaçla ülkemizde yürütülen STEM eğitimi Kayseri ili pilot projesi yerinde incelenmiştir. İnceleme sonucunda özetle STEM eğitimine hazır bulunuşluğa, STEM eğitimi uygulamalarına, sorun ve önerilere yönelik bulgulara ulaşılmıştır. Teknolojinin STEM eğitimi disiplinlerinin başında geldiği göz önünde bulundurulduğunda da, dijital yerliler olarak adlandırılan Z kuşağı öğrencilerin, STEM eğitimini sadece okul duvarları arasında alması düşünülemez. Bu düşünceden yola çıkılarak da çalışmanın ikinci aşaması olan uzaktan STEM eğitiminin yapılabilirliği, sürdürülebilirliği ve yaygınlaştırılabilirliği uzman görüşleriyle araştırılmıştır. Araştırma sonucunda özetle uzaktan STEM eğitimi tasarımı ve uygulamalarına yönelik bulgulara ulaşılmıştır. Farklı çevrelerde, farklı alan (uzaktan eğitim, STEM eğitimi, fen bilimleri, vb.) uzmanı katılımcılarla yürütülen bu çalışma, ülkemizde uygulanmış bir STEM eğitimi örneği ve uzman görüşleri üzerinden, uzaktan STEM eğitimine dair çok yönlü değerlendirmeler içermektedir. Dolayısıyla, bu çalışmanın uzaktan STEM eğitimiyle ilgili yapılacak çalışmalara zemin sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The global competition which affects future of all living things on the earth depends on economic powers of countries. Education is the greatest and smartest investment for future of countries. STEM education emerging from these ideas aims to remove students' knowledge and ability to analysis and evaluation levels in Bloom's taxonomy with the help of interdisciplinary perspective. According to these information, STEM education is examined in different subtitles at the first step of this multiple case study that structured two cases. Also existed STEM education in Turkey is investigated. For this purpose, STEM education pilot project conducted in Kayseri was explored at the place. Derived from the fieldwork, briefly, findings of STEM education readiness, implementations of STEM education, problems and suggestion are represented. Taking into consideration of technology, heading of STEM disciplines, Z generation students who are called digital native does not necessarily think that they take the class only in the school wall. From this point of view, second case of study which is about practicability, maintainability, and popularization of distance STEM education are represented with the help of experts. At the end of the research, briefly, findings about desing and implementations of distance STEM education were reached. This paper which was conducted in different places and with different field experts' (distance education, STEM education, life sciences, etc.) consists of sophisticated evaluations about distance STEM education via implemented STEM education example in Turkey and experts' opinions. It is hoped that it will pave the way for further research on distance STEM education.