Tarihi ve kültürel mirasın turizm talebine ve çekiciliğine dönüştürülmesine dair bir araştırma: Batman ve çevresi örneği
A research about transform historical and cultural heritage to tourism demand and attractivness: Batman and its surrounding
  1. Tez No: 494269
  2. Yazar: SERHAT UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜZHET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Kültür Turizmi, Turizm Talebi, Turizm Çekiciliği, Cultural Heritage, Cultural Tourism, Tourism Demand, Tourism Attractiveness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tüketici taleplerinin değişmesiyle beraber turizm çeşitliliği çoğalıp, çeşitli alanlarda turistlerin beklentileri karşılayacak yönde yatırımlar yapılmaktadır. Kültür turizmi veya kültürel miras turizmine ilgi ve talep de son dönemde hızla artmaktadır. Bu çalışmada kültürel ve tarihi miras varlıklarının turizm talebi ve çekiciliğine etkisi Batman ve çevresi örneği üzerinden araştırılmıştır. Batman ve çevresinde yer alan tarihi ve kültürel yapıların varlığı ve bunların turizm arzına dönüşümü noktasında görülen yetersizlik bu çalışmayı gerekli kılmıştır. Çalışmanın amacı ölçüsünde literatür taranmış; turizm talebi, kültür, kültürel miras kavramları tanımlandıktan sonra Batman kentindeki tarihi yapılar hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma kısmında 80 turiste uygulanan bir anket çalışması ile turistlerin Batman deneyimleri hakkında bilgi edinilmiştir. Katılımcıların Batman ve çevresine seyahatlerinin sebebi ve amacı sorgulanmış, bu ziyaretlerinden memnun kalıp kalmadıkları hakkında bilgi edinilmiştir. Verilerin analizi ile elde edilen bulgular tarihi ve kültürel varlıkların turizm talebini ve çekiciliğini etkilediği hipotezini doğrulamıştır. Son olarak elde edilen bulgular ışığında Batman ve çevresinin sahip olduğu kültürel ve tarihi miras varlıklarının turizm talebine ve çekiciliğine dönüştürülmesi yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the change of consumer demands, tourism diversity is multiplying and investments are made in various fields to meet the expectations of the new sophisticated tourism market. The interest and demand for cultural tourism or cultural legacy tourism has also increased tremendously within recent years. This work will examine the effects of cultural and historical assets on tourism demand and attractiveness were investment made in the Batman region and its surroundings. The lack of historical and cultural recognition in Batman and its environs and the inability to transform them into tourism destination made this work necessary. The literature has been searched in accordance with the goal of the study: after defining the concepts of tourism demand, culture, cultural legacy, information has been given about the historical structures in the city of Batman. For the research stage, 80 tourists were selected and asked to fill out a questionnaire to gain data about their experience in Batman. The participants were questioned about the reason and purpose of their trip to Batman and its surroundings, and to what degree were they satisfied with their visit. Findings obtained from the analysis of the data confirm the hypothesis that historical and cultural assets affect tourism demand and attractiveness. Finally, in the light of the findings, suggestions were made to market the cultural and historical heritage assets of Batman and its surroundings into tourism demand and attraction.