Over torsiyonundaki iskemi-reperfüzyon hasarına Silymarinin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of silymarin on ischemia-reperfusion injury in ovary torsion
  1. Tez No: 494408
  2. Yazar: ÖZCAN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR UĞUR ERGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Ovaryum, İskemi- Reperfüzyon, Silymarin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Over torsiyonu, üreme çağında sık görülen, overlerde iskemi-reperfüzyon hasarına neden olan, mümkün olduğunca erken tanı ve müdahale gerektiren jinekolojik bir durumdur. Dokudaki toplam hasar, iskemi ve reperfüzyonun her ikisinin de yol açtığı hasarın toplamı olarak kabul edilmektedir. Silymarin, silybum marianum bitkisinin tohumlarından elde edilen ve karaciğer üzerinde etkili antioksidan ve kemoprotektiftir. Biz de, farklı çalışmalarda antioksidan etkisi gösterilmiş olan Silymarin'in, ovaryum iskemi-reperfüzyon hasarındaki koruyucu etkisini ortaya koymayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda; 35 adet dişi Wistar suşu sıçan (200-250g) 5 gruba ayrıldı (n=7). GrupI, Kontrol Grubu (K): Hiçbir müdahale yapılmaksızın ovaryum dokuları alınan grup (n=7). GrupII, Torsiyon+Detorsiyon Grubu (T+D): 3 saat torsiyon sonrası 3 saat detorsiyon uygulanan grup (n=7). GrupIII, Torsiyon+Detorsiyon+Silymarin Grubu (T+D+SİL): 3 saat torsiyon sonrası, detorsiyondan 30 dakika önce 250mg/kg Silymarin verilen grup (n=7). GrupIV, DMSO Grubu (DMSO): % 10 luk DMSO verilen grup ( n=7). GrupV, Silymarin Grubu (SİL): Silymarin verilen grup (n=7). Histolojik incelemeler için hematoksilen ve eozin (H&E), masson trikrom ve periyodik asit shiff (PAS), apopitozun belirlenmesi için TUNEL ve Aktif Kaspaz- 3 boyamaları yapıldı. Doku homojenatlarında, glutatyon peroksidaz (GPx) ve malondialdehit (MDA) düzeylerine, kanda, iskemi modifiye albümin (İMA) düzeylerine bakıldı. Ayrıca dokular ultrastrüktürel olarak incelendi. Gruplar arası farklılıklar için Kruskal Wallis ve Man Whitney U testi kullanıldı. P< 0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Sonuç: Yaptığımız çalışmada, iskemi-reperfüzyon sonucunda; hasarda, apoptotik hücrelerde, bağ dokusunda, MDA ve İMA seviyelerinde artış meydana geldiğini ve bu hasarın, reperfüzyon öncesi silymarin verilerek azaldığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Objective: Over-torsion is a gynecological condition that is common in the reproductive age, causing ischemia-reperfusion injury in the ovaries, requiring early diagnosis and intervention as soon as possible. Tissue ischemia and reperfusion injury in total is recognized as the sum of the damage caused. Silymarin, obtained from the Silybum marianum seeds and has antioxidant and chemoprotective effect on liver. We aimed to demonstrate the protective effect of Silymarin on the ischemia-reperfusion injury. Method: 35 female Wistar rats (200-250 g) were divided into 5 groups (n =7). Group I, Control Group (K): Non-intervention group (n = 7). Group II, Torsion + Detorsion Group (T + D): 3 hours detorsion after 3 hours of torsion (n = 7). Group III, Torsion + Detorsion + Silymarin Group (T + D + SIL): After 3 hours of torsion, given 250mg / kg Silymarin 30 minutes before detorsion (n = 7). Group IV, DMSO Group (DMSO): Group given 10% DMSO (n = 7). Group V, Silymarin Group (SIL): Group given Silymarin (n = 7). Hematoxylin and eosin (H & E), masson trichrom and periodic acid shiff (PAS) were used for histological examinations. TUNEL and Active Kaspaz-3 staining for determination apoptosis. Glutathione peroxidase (GPx), malondialdehyde (MDA) levels and ischemia-modified albumin (IMA) levels were determined. The tissues were examined ultrastructurally. Kruskal Wallis and Man Whitney U test were used for differences between groups.