Şınav hareketinin farklı tempolarında eklem açıları ve yere uygulanan kuvvetlerin analizi
Analysis of joint angles and ground reaction forces in varied cadances of push-up exercise
- Tez No: 494619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZEKİ ÖZKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: relatif kuvvet, yük hücresi, biyomekanik, hareket genişliği, kinesiyoloji, hareket analizi, kinematik, relative strength, load cell, biomechanic, range of motion, kinesiology, motion analyze, kinematic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı şınav hareketinin 202 (2 sn iniş : 2 sn kalkış), 101 (1 sn iniş : 1 sn kalkış) ve maksimal hız tempolarında (MHT) eklem açılarını, eklem hareket genişliklerini ve yere uygulanan kuvvetleri (YUK) analiz ederek 1TM (tekrar maksimal) bench press ile olan ilişkisini ortaya koymaktır. Örneklemi en az bir yıl kuvvet antrenmanı geçmişine sahip, gönüllü 24 erkek sporcu [yaş: 24.95±3.65, boy: 178±6,96 cm, kütle: 80,58±10,58 kg, BKİ (beden kütle indeksi): 25,34±2,54 kg/m2, VYO (vücut yağ oranı): %12,80±5,56] oluşturdu. Katılımcılardan indirekt yöntem ile 1TM bench press verisi alındı. Daha sonra 3 farklı tempoda (202, 101, MHT) şınav hareketi yaptırıldı. Katılımcılar şınav hareketini gerçekleştirirken yük hücreleri ile kuvvet verileri alındı. Eş zamanlı olarak kamera ile de görüntü kaydı yapılarak açıların analizi sağlandı. Elde edilen kuvvet ve açı verileri normal dağılım varsayımına uyduğunda, fark analizi için; parametrik testlerden“tek yönlü tekrarlayan ölçümlerde ANOVA”testi yapıldı, sonrasında post-hoc (çoklu karşılaştırma) testi olarak“LSD”(en küçük anlamlı fark testi) kullanıldı. İlişki analizi için“Pearson korelasyon katsayısı”testi kullanıldı. Normal dağılım varsayımına uymayan verilerde fark analizi için; parametrik olmayan testlerden“Friedman”testi, sonrasında post-hoc testi olarak“Wilcoxon”testi uygulandı. İlişki analizi için“Spearman”testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p ≤ 0,05 olarak belirlendi. Şınav hareketinde 3 farklı tempoda 4 ekstremitenin yere uyguladığı kuvvetler ve relatif kuvvetlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görüldü (p < 0,001). Şınav hareketinin farklı tempolarında eklem hareket genişliğinin farklı olduğu istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0,001). Ayrıca tempo değiştikçe zirve kuvvetin görüldüğü açıların değiştiği gözlemlendi. Bench press ile tempo artışı arasında anlamlı bir ilişki görüldü. Sonuç olarak bu çalışma ile şınav hareketinin biyomekanik bir analizi yapılarak şınav temposu arttıkça yere uygulanan kuvvetlerin arttığı fakat eklem hareket genişliğinin azaldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose of the present study is analyze to joint angles, range of motions ground reaction forces in 202 (2s descending : 2s ascending), 101 (1s descending : 1s ascending) and Maximum Velocity Cadance (MVC) of push-up exercise and expose to correlation between push-up cadances and 1RM bench press. At least one year strength training experienced 24 volunteer male athletes [age: 24.95±3.65, height: 178±6,96 cm, mass: 80,58±10,58 kg, BMI(body mass index): 25,34±2,54 kg/m2, BFR(body fat ratio): %12,80±5,56] were sampled. 1RM bench press was measured by indirect method. After that 3 different cadances of push-up (202, 101, MVC) were done. Load cells recorded strength data while participants were doing push up movement. At the same syncronized video capturing was recorded for the visual analyze of angles. If the acquired data was parametric, one sample repeated measures ANOVA was choosen for analysis of sample. Thereafter,“LSD”(Least Significant Difference) post-hoc test was used for multiple comparisons.“Friedman”test was used for the non-parametric data. Then,“Wilcoxon signed-rank”test was used for post-hoc analyze.“Spearman”test was choosen for correlation analyze. Statistical significance level was set at p ≤ 0,05. Statistical significance was found (p < 0,001) between ground reaction forces of 4 extremites and relative strengths in 3 varied cadance of varied push-ups. Statistical significance was found at range of motions in varied cadance of push-up were getting tighted if cadance was high (p < 0,001). It was also statistically observed that as the tempo changed, the angles in which the force was seen changed. As a result, a biomechanical analysis of the push-up movement was made with this study, it may be said that as the push-up cadance increases, ground reaction forces increase but the range of motion may decrease.