Birlikte yaşama kültürü ekseninde Türkiye'de Suriyeli mülteciler olgusu: The More-'Daha' filmi analizi
The fact of Syrian refugees in Turkey on the axis of culture of living together: An analysis of the film 'The More'
- Tez No: 600109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YONCA ALTINDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Birlikte Yaşama, göç, Türkiye'deki mülteci olgusu, öteki, ötekileştirme, hoşgörü, Living together, migration, the fact of refugees in Turkey, other, othering, toleration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Birlikte yaşama arayışı, insan olmanın en büyük gereksinimlerinden biridir. Farklı toplumların birlikte yaşamayı bir kültür haline getirmesinde göç olgusu önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle uluslararası göç hareketinin gerçekleşmesi ile kültürel açıdan farklı insanların birlikte yaşamayı bir kültür haline getirme gerekliliği meydana gelmektedir. Bugün evrensel bir problem olan mülteci dalgaları, ülkelerin birlikte yaşama alışkanlığını sınar niteliktedir. Suriyeli mültecilere en çok ev sahipliği yapan ülke olarak Türkiye, siyasal, hukuksal ve toplumsal olarak birçok politika ve proje uygulamaktadır. Bunun yanı sıra göç alarak çokkültürlü bir yapıya sahip ülkeler, ülke politikası olarak çokkültürcü bir çizgide ilerleseler dahi, mültecileri öteki olarak damgalamaktadır. Birlikte yaşama arayışının önemli iki temeli olan hoşgörü ve empati eksikliğinden dolayı mülteciler öteki olarak algılanmaktadır. Türkiye'deki Suriyeli mülteci olgusunun anlaşılması açısından bu çalışmada, The More-“Daha”filmi hoşgörü ve empati kavramları çerçevesinde analiz edilmiştir. Sonuç olarak, mülteci deneyimlerinin filmdeki dikkat çeken imgeler olan,“ışık”,“ev”,“el”imgeleri; yerli deneyimlerinin ise“toplumsal vicdan-vicdansızlık”,“medeni-medeniyetsiz”,“mülteci-yerli”dikotomileri üzerinden açıklanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Searching for living together is one of the most important necessities of being human. Migration phenomenon has an important role for different societies becoming to have culture of living together. Especially because of the international migration, people with different cultural background need to have the culture of living together. Today, the refugee waves that are a universal problem test countries' habit of living together. Turkey, which is the primary hosting country for Syrian refugees, applies many political, juridicial and social policies and projects. Besides, even though the countries that have multicultural structure has the multiculturalism as the state policy, the refugees are stigmatized as“other.”Refugees are perceived as“other”because of the lack of two important foundations, tolerance and emphaty. In order to explain the fact of Syrians in Turkey, the movie of“The More”is analized. Consequently, it is aimed to explain the experiences of refugees through the symbols that takes the attention, like“light”,“home”,“hand”and the experiences of local people through the dichomoties, like“societal conscientious- unconscientious”,“civilized- uncivilized”and“refugee- local.”