Hn1 aracılıklı sentrozom maturasyonunun kontrolünün çalışılması
Studying the control of hn1-mediated centrosome maturation
  1. Tez No: 494656
  2. Yazar: GENCER KAAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SAMİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Onkoloji, Biology, Genetics, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: HN1, Hücre döngüsü, Sentrozom, Kanser, HN1, Cell cycle, Centrosome, Cancer
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kanser Biyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Omurgalı canlılar arasında korunmuş olan hematolojik ve nörolojik eksprese edilen sekans 1 (HN1), hücre döngüsünde ve sentrozom gelişiminde önemli etkileri olduğu düşünülen bir proteindir. HN1'in rolünün ortaya konmasına yönelik olan bu çalışmada model olarak insan prostat kanser hücre hattı olan PC-3 hücreleri kullanılmıştır. Daha önceki çalışmalarla birlikte değerlendirildiğinde HN1'in hücre döngüsünde, özellikle mitotik evrede görevli proteinler ve ayrıca sentrozom proteinleri olan MAD2, APC/C ile etkileşim halinde bulunan CDC20 ve CDH1'in yanı sıra Aurora kinazlar üzerine de etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. HN1'in bu proteinlerle olan bağlantısı net olarak anlaşılamamış olmakla birlikte bu proteinlerin seviyesel ifadelerine doğrudan veya dolaylı olarak etki ettiği ve sentrozom maturasyonunda önemli görevler üstlendiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hematopoietic- and neurologic-expressed sequence 1 (HN1) is a conserved protein among vertebrates and exhibits a critical role in cell cycle and centrosome maturation. In this study, human prostate cancer cell line, PC-3, has been used as a model to study the functional role of HN1. We observed that HN1 has an influence on the proteins involved in mitotic stage and also centrosome maturation, such as the proteins, MAD2, Aurora kinases and also the interacting proteins of APC/C, like CDC20 and CDH1. Although the connection between HN1 and these proteins is still unclear, it is thought that HN1 can influence the protein levels directly or indirectly and takes a central role in centrosome maturation.