İdrar yolu enfeksiyonu görülen ve görülmeyen gebelerde yorgunluk ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının karşılaştırılması
The comparison of the fatigue and health promotion life styles on pregnant that have urinary tract infection or not
  1. Tez No: 494675
  2. Yazar: NESLİHAN TEKELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAFİZE ÖZTÜRK CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Public Health, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: idrar yolu enfeksiyon, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, yorgunluk, enerji, urinary tract infection, healthy lifestyle behaviors, fatigue, energy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU GÖRÜLEN VE GÖRÜLMEYEN GEBELERDE YORGUNLUK VE SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu araştırma gebelerde görülen idrar yolu enfeksiyonlarının gebelerin yorgunluk ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisi incelenmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma kesitsel ve olgu-kontrol çalışmasıdır. Araştırmada gebelerin sosyo-demografik ve obstetrik özelliklerine yönelik Gebe Tanıtım Formu; Yorgunluk İçin Görsel Benzerlik Skalası ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II kullanılmıştır. Araştırma verileri, yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 209 gebe oluşturmaktadır. Gebelerde idrar yolu enfeksiyonu varlığı Sağlık Bakanlığı'nın materyallerle, non steril idrar örneği ile yapılan strip taraması ile belirlenmiştir. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeyip, araştırmaya katılmayı kabul eden, araştırmaya dâhil edilme kriterlerine uyan tüm gebeler araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma, idrar yolu enfeksiyonu olan ve olmayan şeklinde iki grup olarak yürütülmüştür. Araştırma örneklemini; enfeksiyonu olan (n=47) ve enfeksiyon bulgusu olmayan (n=77) toplam 124 gebe oluşturmuştur. Verilerin analizi SPSS paket programında yapılmıştır. Bulgular:. Gebelerin yaş ortalaması 27.52±5.46 (Min=18.0, Max=40.0), eğitimi düzeyi ise en yüksek oranda lise ve üzeri eğitime sahip oldukları saptanmıştır. Gebelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları toplam puan ortalaması tüm gebelerde 130.0±18.8 (Min=74.0-189.0) olarak belirlenmiştir. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları toplam puan ortalaması ve alt ölçekleri Manevi Gelişim, Sağlık Sorumluluğu, Fiziksel Aktivite, Beslenme, Kişilerarası İlişkiler ve Stres Yönetimi puan ortalamaları idrar yolu enfeksiyonu olma durumları karşılaştırıldığında istatistiksel farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Gebelerin Yorgunluk puan ortalaması 542.2±243.9 ve enerji alt ölçeği puan ortalaması ise 241.4±102.5 (Min=25.0-Max=458.0) olarak belirlenmiştir. Yorgunluk ve Enerji alt ölçeği ile idrar yolu enfeksiyonu olma durumu karşılaştırıldığında istatistiksel olarak farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Gebelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının tüm alt boyutları ve yorgunluk ve enerji düzeyi ile idrar yolu enfeksiyonuna sahip olma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Çalışmamızın sonucu, gebelerde var olan sorunlardan idrar yolu enfeksiyonu sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını etkilememekte ve yorgunluğa da neden olmadığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON OF THE FATIGUE AND HEALTH PROMOTION LIFE STYLES ON PREGNANT THAT HAVE URINARY TRACT INFECTION OR NOT Aim: This study was planned with the aim of analyzing the effect of urinary tract infections in pregnant women on fatigue and health lifestyle behaviors. Method: This study is a cross-sectional, case-control study. Identification Form for Pregnant Women in accordance with the sociodemographic and obstetric characteristics of the pregnant women; Visual Similarity Scale for Fatigue; and Healthy Lifestyle Behaviors Scale II were utilized in the study. The study data was collected by face to face interview method. The population of the study consists of 209 pregnant women registered at the İstanbul Family Health Center. The presence of a urinary tract infection was determined using the materials recommended by the Ministry of Health. Sample selection was not preferred in this study. Instead, all pregnant women, who met the inclusion criteria and agreed to take part in the study, constituted the sample of the study. The study was carried out in two groups, namely with and without urinary tract infection. The number of samples was 124; (n=47) with infection and (n=77) without infection. The data was analyzed with SPSS package program. Findings: The age average of the pregnant women was 27.52±5.46 (Min=18.0, Max=40.0). In terms of education level, the highest levels were high school and above. The total Healthy Lifestyle Behavior Scale score average in all of the pregnant women was determined as 130.0±18.8 (Min=74.0-189.0). No statistical difference was detected when the total score average for Healthy Lifestyle Behavior Scale and its subscales Moral Development, Health Responsibility, Physical Activity, Nutrition, Interpersonal Relations and Stress Management were compared with the presence of urinary tract infection (p>0.05). The Fatigue score average of the pregnant women was detected as 542.2±243.9 and the score average of the energy subscale was detected as 241.4±102.5 (Min=25.0-Max=458.0). No statistical difference was detected when Fatigue scale and Energy subscale were compared with the presence of a urinary tract infection (p>0.05). Conclusion: No statistically significant difference was detected in the comparison of the presence of a urinary tract infection with the Healthy Lifestyle Behaviors of Pregnant Women and its subscales, fatigue or energy levels. These results reveal that the presence of urinary tract infections in pregnant women does not affect their healthy lifestyle behaviors or cause fatigue.