Yeşilova Höyüğü iskelet buluntularının anatomik ve antropolojik açıdan incelenmesi
Anatomical and anthropological examination of the skeletal remains in Yeşilova Tumulus
  1. Tez No: 494678
  2. Yazar: İLKE TÜRKORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Antropoloji, Anatomy, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşilova Höyüğü, Antropoloji, Kimliklendirme, Osteoarkeoloji, Yeşilova Tumulus, Anthropology, Identification, Osteoarchaeology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Özet Yeşilova Höyüğü İskelet Buluntularının Anatomik ve Antropolojik Açıdan İncelenmesi Eski insan kalıntıları geçmiş dönemleri aydınlatmada büyük önem taşımaktadır ve bu kalıntılar başta antropoloji ve arkeoloji olmak üzere birçok bilim dalının araştırma materyalini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda İzmir'in Bornova İlçesi'nin Karacaoğlan Mahallesi'nde Manda Çayı'nın güneyinde bulunan Yeşilova Höyüğü ile İzmir'in Bornova ilçesi Kazım Dirik Mahallesinde, Ege Üniversitesi Hastanesi'nin Güneyinde yer alan Yassıtepe Höyüğünden elde edilen toplam 2191 adet kemik incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda Roma Dönemine (M.Ö. 10-M.S. 290) ve Tunç Çağına (M.Ö. 3020-2830) tarihlenen toplam 12 farklı birey olduğu tespit edilmiştir. Bu bireylerin yaş-cinsiyet tahminleri yapılmış, boy uzunlukları hesaplanmış, sağlık durumları belirlenmiş, iskelete yansıyan bir patolojinin olup olmadığı değerlendirilmiş ve yaşam tarzları hakkında tespitler yapılmıştır. Son olarak da elde edilen veriler hem aynı döneme tarihlenen toplumlardan elde edilen bilgiler ile hem de günümüz insanlarına ait bilgilerle karşılaştırılıp yorumlanarak ileride yapılacak olan çalışmalara veri oluşturulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract Anatomical and antropological examination of the skeletal remains in Yeşilova Tumulus Ancient human remains have a crutial importance to enlighten past eras. And therewithal, the remains compose the reseaerch material of many sciences, especially Archaeology and Anthropology. Accordingly, total of 2191 bone fragments obtained from Yeşilova Mound, located at the South of Manda Creek, Karacaoğlan District, Bornova, İzmir and Yassıtepe Mound located at the South of Ege University Hospital, Bornova, İzmir are investigated. Studies reveal that total of 12 individuals, dated from Roman Era (10 B.C. – 290 A.D.) and Bronze Age (3020-2830 B.C.) are identified. The age-gender estimations, height calculations, medical condition determinations, any pathological response evaluations and detections about lifestyles are analyzed in this study. Finally, the obtained data are compared and commented with both the findings of the societies dated from the same era and the information belongs to the modern human and by that, it is desired to provide significant information for the next studies.