Vücut sıcaklığı yüksek olan hastalarda periferik soğutma yöntemin vücut sıcaklığı ve hemodinamik parametrelere etkisi
The effect of peripheral cooling method on body temperature and hemodinamic parameters in patients with high body temperature
  1. Tez No: 494698
  2. Yazar: HOSSEIN ASGARPOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM YAVUZ VAN GİERSBERGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut Sıcaklığı Yüksekliği (Ateş), Yoğun Bakım Ünite, Ameliyat Sonrası Dönem, Periferik Soğutma Yöntem, Hemodinamik Parametreler, Elevation of Body Tempreature (Fever), İntensive Care Unit, Postoperative Period, Peripheric Cooling Method, Hemodynamic Parameters
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu araştırma nöroşirürji yoğun bakımda vücut sıcaklığı yüksek olan hastalarda periferik soğutma yönteminin vücut sıcaklığı ve hemodinamik parametrelere etkisini belirlemek amacıyla planlanmış deneysel bir çalışmadır. Araştırma Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroşirürji Anabilim Dalında 20 Haziran 2009 - 16 Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Nöroşirürji yoğun bakım ünitesi ameliyat sonrası dönemde, iki evrede uygulama yapılarak toplam 35 hasta, araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Verilerin toplanması için; 'Hastaların sosyo-demografik veri toplama formu [A) bireye ilişkin sosyo-demografik değişkenler ve B) hasta izlem formu]' ve 'hastaların vücut sıcaklığı yüksekliğine yönelik periferik soğutma yöntemin vücut sıcaklığı ve hemodinamik parametre değerleri veri toplama formu' kullanılmıştır. Araştırmanın uygulanması için etik kurul izni, kurumdan yazılı izin ve araştırmaya katılan bilinçli hastaların kendilerinden, bilinçsiz hastaların ise aile ve yakınlarından sözel ve yazılı onam alınmıştır. Araştırmaya ameliyat sonrası dönemde yoğun bakımda iki farklı zamanda vücut sıcaklığı yükselen hastalar dahil edilmişitir. Araştırma kapsamına alınan hastaların yaş, cinsiyet, tanı, yan hastalıklar, yatış tarihi 2 ve saati, yoğun bakıma yatışta hemodinamik parametreleri (sistolik arter basıncı, diyastolik arter basıncı, arteryel kan basıncı ortalaması, nabız sayısı, oksijen saturasyon değeri ve vücut sıcaklığı), ameliyat tarihi, ameliyat tarihi ve süresi, bilinç durumu, enfeksiyon durumu, hastaya takılı olan kateterler ve oksijen desteğine yönelik değerlendirilmiştir. Her hasta için iki farklı zamanda vücut sıcaklığı yükseldiğinde periferik soğuk uygulama yapılmıştır ve böylece he rhasta için iki farklı zamanda elde edilen verilerin ortalaması analiz edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde; Sayı, Yüzde, Ortalama, Paired T-Test, Friedman Test ve Wilcoxon Signed Ranks Test kullanılmıştır. Araştırmada hastaların yaş ortalaması 49,71±17.65, %62.9'ü erkek, %68.6'sının beyin kanaması nedeniyle ameliyat olduğu, %51.4'ünün ameliyatın 3. gününden sonra vücut sıcaklığı yükselme olduğu ve %54.2'sinde enfeksiyonu olmadığı belirlenmiştir. Hastaların vücut sıcaklığı yükseldiğinde, sistolik arter basıncı ve oksijen saturasyon değeri ortalamalarında anlamlı düzeyde düşüş ve nabız sayısı ortalamasında ise anlamlı düzeyde artış saptanmıştır (p0.05). Ayrıca her bir derece santigrat (1°C) vücut sıcaklığında artış; sistolik arter basıncında 4.43 mmHg, arter kan basıncı ortalamasında 0.166 mmHg ve oksijen saturasyon değerinda %0.64 azalmaya ve diyastolik arter basıncında 1.61 mmHg ve nabız sayısında 7.46 /dk artışına neden olmaktadır. Periferik soğuk uygulama öncesi ve sonrası sistolik arter basıncında 1.40 mmHg, diyastolik arter basıncında 1.87 mmHg, arteryel kan basıncı ortalaması 0.98 mmHg ve oksijen saturasyon değerinda %0.27 artış olmakla beraber istatistiksel 3 açıdan anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (p>0.05). Ayrıca vücut sıcaklığında 0.3°C ve nabız sayısında 3.3 /dk azalma olmakla beraber istatistiksel açıdan anlamlı bir fark görülmüştür (p0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda kliniklerde özellikle yoğun bakımlarda vücut sıcaklığı yüksek olan hastalarda (koltukaltı yolundan ≥38.1°C), periferik soğuk uygulamanın 20 dakika süreyle koltuk altı, diz altı, kasık ve karın bölgesine yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study in neurosurgical intensive care on patients with high body temperature to determine effect of peripheric cooling method on body tempreature and hemodynamic parameters an experimental study is planned. Ege University Medical Faculty Research Hospital Department of Neurosurgery, 20 June 2009 - was conducted between 16 May 2010. In neurosurgical intensive care unit after surgery, a total of 35 experiments done in two phases of implementation, research sample consisted of. Data collection for, 'patients socio-demographic data collection form [A) individuals related to the socio-demographic variables and B) patient follow-up form] and patients with Body temperature elevation for peripheral cooling method on body tempreature and hemodynamic parameters changes data collection form' was used. For the implementation of the research ethics committee approval, written authorization from the institution and participated in the research of patients' self conscious, unconscious, and relatives of patients with oral and written informed consent was obtained. Research in the intensive care unit after surgery at two different times, including body temperature rises edilmişitir patients. Included in the 5 research of the patients age, sex, diagnosis, as disease, admission date and time, intensive care admission in haemodynamic parameters (systolic arterial blood pressure, diastolic arterial blood pressure, mean arterial blood pressure, pulse rate, oxygen saturation and body temperature), operated date and duration of surgery, mental status, infection status, which are attached to the patient for the catheter and the oxygen supply were assessed. Two different times for each patient, the body temperature rises, and so he peripheral cold application made for patients in two different time and average of the data obtained were analyzed. Statistical analysis of datas; Number, Percent, Mean, Paired T-Test, Friedman Test and Wilcoxon Signed Ranks Test was used. The average age of study patients, 49.71 ± 17.65, %62.9 male, %68.6 underwent surgery for bleeding in the brain that %51.4 of surgery 3 day after the body temperature is rising and %54.2 of the cases were not infected. When the body temperature of patients with elevated, systolic blood pressure and oxygen saturation decreased significantly in the average amount and the average pulse rate was increased significantly (p 0.05). In addition, every one degree celsius (1°C), body temperature increased, systolic arterial pressure 4.43 mmHg, mean arterial blood pressure in the 0.166 mmHg and oxygen saturation %0.64 to decrease and diastolic arterial pressure 1.61 mm Hg and pulse rate in the 7.46 kick to the increase is caused. Peripheral cold application and pre-and post-systolic arterial pressure 1.40 mmHg, diastolic arterial pressure, 1.87 mmHg, mean arterial blood pressure 0.98 mmHg and oxygen saturation %0.27 increase, although statistically no significant 6 difference was seen (p> 0.05). In addition, body temperature 0.3°C and pulse rate 3.3 kick reduction, although the difference was statistically significant (p 0.05). This results in line with clinical, especially in intensive care body temperature is higher in patients (axillary ≥ 38.1 °C), peripheral cold application for 20 minutes with the underarm, knee, groin and abdominal area is recommended.