Kronik sudan kaçınma stresinin mide ve bağırsak mukozasında oluşturduğu hasar üzerine fulvik asit etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of fulvic acid in the stomach and intestinal mucosa on the damage of the chronic water avoid stress
- Tez No: 497461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ÇİKLER DÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Fulvik Asit, İnflamasyon, Oksidatif stres, Sudan Kaçınma Stresi, Antioxidant, Fulvic Acid, Inflammation, Oxidative Stress, Water Avoidance Stress
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, sıçanların mide ve bağırsak mukozasında sudan kaçınma stresi tarafından oluşan oksidatif hasar üzerine fulvik asit 'in (FA) antioksidan ve antiülserojenik etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, kontrol (K), Kronik Stres (KS) ve Kronik Stres+Fulvik Asit (KS+FA) olmak üzere 3 deney grubu oluşturuldu ve Sprague-Dawley sıçanlar kullanıldı. KS+FA grubuna 10 gün boyunca sudan kaçınma stresinin hemen ardından tek doz FA (150 mg/kg i.p) uygulandı. Dokulara histolojik olarak H&E, PAS, Toluidin mavisi ile boyandı ayrıca eNOS ve iNOS immünohistokimyasal işaretlemeleri yapıldı. Ayrıca, mide dokusunun biyokimyasal olarak total antioksidan durumu (TAS), total oksidan durumu (TOS), süperoksit dizmutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx) vekatalaz (KAT) seviyeleri analiz edildi. Bulgular ve Sonuçlar: KS 'de mide epitel hücrelerinde dökülmeler, geniş alanlı açılmalar ve polimorfonükleer hücre göçü gözlendi. Duodenumun prizmatik hücrelerinde yassılaşma ve mukozal kayıplar gözlendi. iNOS ve eNOS işaretlemesi K ile kıyaslandığında KS 'de en güçlü reaksiyonu görüldü. OSI (Oksidtif Stres İndeksi) 'nin diğer gruplara göre KS 'de en fazla ve anlamlı oranda yükseldiği gözlendi. SOD, GPx ve KAT, KS 'ye göre KS+FA 'da anlamlı oranda artmış olup ve tüm bu verilerin ışığında 10 günlük sudan kaçınma stresinin oksidatif strese sebep olarak, hücre ve bariyer hasarına yol açtığı, sıkı bağlantı ekspresyonlarını değiştirdiği ve FA desteğinin bu hasarı azaltmaya yardımcı bir antioksidan ajan olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The objectives of this study was to investigatethe antioxidant and antiulcerogenic effects of fulvic acid (FA) on oxidative damage caused by the water avoidance stressin rats stomach and intestinal mucosa. Material and Methods: 3 experimental groups (n=6) were established (18 Sprague-Dawley rats, 300 gr): Control (C),Chronic Stres (CS) and Chronic Stres+Fulvic Acid (CS+FA). After water avoidance stress, immediately a single dose of FA (150 mg/kg i.p) was administered for 10 days to CS+FA. Tissues are histologically stained with H&E, PAS, Toluidin blue and immunohistochemical marking was applied for eNOS and iNOS. Also Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS) , Superoxide dismutase (SOD), Glutathione peroxidase (GPx) and Catalase (CAT) levels were analyzed as biochemically of stomach. Results and Conclusions: Spalling on stomach epithel cell, extensive openings and polymorphonuclear cell migrations were observed in CS. Columnar cells was flatten and lost mucosa were observedin duodenum CS. When compare with C and CS, marking of iNOS and eNOS was showed strong reaction in CS. According to other groups OSI, highest and significantly increase of ratio in CS was observed. SOD, GPx, CAT was increased of significantly increase of ratio in CS+FA according to CS and in the light of these parameters water avoidance stress for 10 days caused of oxidative stress so cell and barrier damage altered tight junction expression and FA prevents this damage as possible antioxidant effects.