Batı Karadeniz bölgesi yer örümcekleri faunası ve sistematiği (Araneae:Gnaphosidae)
The ground spider fauna and systematic of western Black Sea region (Araneae:Gnaphosidae)
- Tez No: 495084
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK DANIŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Örümcek, Batı Karadeniz Bölgesi, Sistematik, Fauna, Araneae, Spider, Western Black Sea Region, Systematic, Fauna, Araneae
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, Temmuz 2015 ve Eylül 2017 yılları arasında Batı Karadeniz Bölgesi'nden toplanan yer örümceklerinin faunası ve sistematiğine dayanmaktadır. Örümcekler farklı habitatlardan; elek, aspiratör, atrap ve şemsiye ile toplanmıştır. Toplanan örümcekler % 70'lik etil alkol içerisine alınmış ve laboratuara taşınmıştır. Örneklerin teşhisi için de bir tayin anahtarı hazırlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda bu örümcekler, Gnaphosidae familyasına ait 245 birey toplanmış ve 38 tür tespit edilmiştir. Örneklerin morfolojileri ayrıntılı olarak açıklanmış olup sinonimleri, dünya üzerindeki yayılışları ve habitatları kaydedilmiştir. Araştırmada Haplodrassus minor (O. P.-Cambridge, 1879), Micaria fulgens (Walckenaer, 1802), Drassyllus dadia Komnenov & Chatzaki, 2016 ve Drassodes caspius Ponomarev & Tsvetkov, 2006 türleri Türkiye örümcek faunası için yeni kayıttır. Bunun yanısıra Cryptodrassus creticus türün erkek bireylerine ülkemizde ilk kez bu çalışmada rastlanılmıştır. Tüm türlere ait faunistik, ekolojik ve sistematik bilgiler ayrıca verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the fauna and systematics of ground spider in the Western Black Sea region were investigated between July 2015 and September 2017. Spiders were collected from different localities with sifter, pooter, sweep net and umbrella. The collected spiders were taken in 70% ethyl alcohol and moved to the laboratory. For spider classification, the identification key was prepared. As a result of the investigations, these spiders belonging to the Gnaphosidae family are represented by 38 species and 245 specimens. The morphologies of the specimens were detailed defined and the synonmys, distribution in the world and the habitats were shown. In research, Haplodrassus minor (O. P.-Cambridge, 1879), Micaria fulgens (Walckenaer, 1802), Drassyllus dadia Komnenov & Chatzaki, 2016 and Drassodes caspius Ponomarev & Tsvetkov, 2006 are new records for Turkish spider fauna. The faunistic, ecologic and systematic information belonging to these species were recorded.