Eğitimde akıllı tahta kullanımı üzerine derleme çalışması
A review on using smart board in education
  1. Tez No: 495126
  2. Yazar: ELİF SANCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUFAN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Tahta, Etkileşimli Beyaz Tahta, FATİH Projesi, Derleme, Eğitim Teknolojisi, Smart Board, Interactive Whiteboard, FATİH Project, Literature Review, Educational Technology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, Türkiye kapsamındaki alanyazında eğitimde akıllı tahta kullanımı üzerine öğretmenlerin ve öğrencilerin (olumlu/olumsuz) görüş ve deneyimlerini çok yönlü olarak ortaya koymak, varsa görüş farklılıklarını belirlemek ve gerekli karşılaştırmalar yapılarak bulguları tek bir çalışma içerisinde toplamayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında; ulusal alanyazındaki birçok kaynaklardan ulaşılan makale ve tez çalışmaları incelenmiş ve amaca yönelik sistematik derleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini eğitimde akıllı tahta kullanımı konusu tarihsel bir perspektifle incelenip, bunun üzerine yazılmış araştırma verileri içinden; Türkiye bazında YÖK Ulusal Tez Merkezi, TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark, Bahçeşehir Üniversitesi Veri Tabanı taranmıştır. Ulaşım sağlanan alanyazın kaynaklarından; 42 akademik makale, 37 lisansüstü tez ve doktoradan oluşmaktadır. Araştırmada bilgiler alanyazın derlemesi modeli ve doküman inceleme tekniğiyle elde edilmiş olup, betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Toplanan veriler ise tarama araştırması tekniğiyle tekrardan değerlendirilmiştir. Araştırma metot olarak hem nitel hem de nicel bir çalışma olmuştur. Veriler analiz edildikten sonra belirli temalar üzerinden tekrardan yeni ve temel alt başlıklara ayrılmıştır. Bu görüş ve temalara ilişkin frekans değerleri belirlenerek de bulgular yazılmıştır. Bulgulara göre; eğitimde akıllı tahta kullanımı ile ilgili genel anlamda hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin olumlu görüş belirttikleri, bazı zamanlarda sabit olumsuz durumlarla karşılaştıkları görülmüştür. Sonuçlara bakıldığında; genel anlamda öğretmenlerin ve öğrencilerin derste akıllı tahta kullanımına yönelik olumlu olarak; zaman tasarrufu sağladığı, motivasyonu ve kalıcılığı arttırdığı, daha kolay öğretim ve öğrenim sağladığı, derse karşı daha fazla ilgi ve merak uyandırdığı, derse katılım isteğini arttırdığı, dijital kaynak erişimi sağladığı ve görsel-işitsel materyalleri kullanabilme imkânı sağladığı yüksek değere sahip sonuçlardandır. Olumsuz olarak ise; teknik sıkıntılar yaşandığı ve sık sık bozulduğu, dokunmatik özelliği ile hassasiyet sorunu yaşandığı, sağlık problemlerine neden olduğu, verilen eğitimlerin yetersiz kaldığı ve dijital kaynakların eksikliklerin olduğu temel olumsuz sonuçlar arasındandır. Bunun yanı sıra öğretmenlerin akıllı tahta kullanımına yönelik sınıf ortamının aktifliği, verimliliği, zamanın önemi, problemlerin oluşması ve paylaşım yapılabiliyor olması gibi durumlar üzerine daha çok yoğunlaştığı görülmüştür. Öğrenciler de ise, dersin ilgi çekici olması, dersin pratik işlenmesi, tahtanın etkin ve dikkat çekici olarak kullanılabilmesi ve kolay kullanım üzerine daha çok değinildiği tespit edilmiştir. Bu kapsamda, akıllı tahta kullanımı üzerine öğretmenlerin kendilerinden ziyade öğrencilerin bakış açısı ile kullanımı değerlendirdiği; öğrencilerin ise kendi pratiklerine göre, farklı olması ve eğlenceli geçmesi kısmıyla daha çok ilgilendikleri sonuçlar doğrultusunda değerlendirilebilmektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçların hem eğitimcilere ve araştırmacılara hem de üreticilere akıllı tahta teknolojisi konusunda yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the positive and negative views and experiences of teachers and students about the usage of smart boards in Turkey, finds out differences of opinions, makes comparisons and gathers all the findings in a single study. As part of the study, many resources, articles and theses in the national literature were collected and analyzed by utilizing objectives-oriented project planning approach. As the sample of the research, the concepts“smart boards”and“interactive whiteboards”were searched in the databases such as YÖK Ulusal Tez Merkezi, TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark, Bahçeşehir University Database in a historical perspective. Of the sources found in the literature, 42 academic articles and 37 Master's and PhD theses were selected for this study. The data were gathered through literature review model and document review technique and analyzed with descriptive analysis method. The gathered data were re-evaluated with the survey research technique. The data were also separated under new and basic subtitles according to certain themes. Findings were written after determining frequency values about these themes and views. According to the findings, both teachers and students had positive views about the usage of smart boards in education, yet some negative experiences were also recorded in some instances. Among the positive experiences, increased time efficiency, increased motivation and persistency, ease of teaching and learning, increased curiosity and interest in the courses, increased participation, ease of access to digital resources and visual-audial materials were the most considerable ones. As part of the negative experiences, some technical difficulties, frequent malfunctions, calibration problems about the touch-operated system, users' health problems and inadequacy of the education and digital resources were recorded. On the one hand, it was seen that the teachers were focused on some aspects such as the efficiency and activeness in the classroom, efficiency of time, problem occurrence and inability of sharing. The students, on the other hand, referred to the attractiveness and practicality of the courses, as well as the efficient, interesting and simple usage of the smartboards. In this context, it was seen that teachers evaluated the usage of smart boards from the perspective of the students, while students were much more interested in their own experiences such as enjoying the entertaining and interesting part of the smart boards. The findings of the research may be instructive for both educators and researchers as well as for the developers of the technology of smart boards.