Fen ve teknoloji öğretiminde akıllı tahta kullanımının 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarı, tutum ve görüşleri üzerine etkileri
The effects of the use of the smart board on 6th grade students academic achievement, attitudes and opinions in the teaching of science and technology
- Tez No: 374644
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERVE POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akıllı tahta, Fen öğretimi, Akademik Başarı, Tutum, Görüş, Maddenin Tanecikli Yapısı, Smart Board, Science Teaching, Academic Success, Attitude, Opinion, Particulate Nature of Matter
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İlerleyen teknolojiye paralel olarak bilginin yayılması da hızlı olmaktadır. Bu nedenle öğretim programlarının ve materyallerinin de sürekli yenilenmesi ve güncellenmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Akıllı tahtalar eğitim teknolojisi dünyasında büyük gelişme gösteren yeni bir kavramdır. Binlerce yıldır öğrenci-öğretmen-okul üçgeni içerisinde varlığını sürdüren eğitim–öğretim, akıllı tahtaların yaşamımıza katılmasıyla çok yönlü olarak bilgi akışını gerçekleştirmektedir. Bu araştırmanın amacı; Fen ve Teknoloji dersinin akıllı tahta kullanılarak işlenmesinin 6.sınıf öğrencilerinin akademik başarılarını, tutumlarını ve görüşlerini nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Araştırma yarı deneysel bir çalışmadır ve ön-test, son-test kontrol gruplu araştırma desenine dayanmaktadır. Araştırmanın örneklemi, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Osmanbey ilköğretim okulundaki 6.sınıfında okuyan 43 öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubundaki 21 öğrenci ile akıllı tahta-bilgisayar-projeksiyon kullanılarak, kontrol grubundaki 22 öğrenci ile geleneksel yöntemle ders işlenmiştir. Uyguluma 5 hafta sürmüştür. ''Maddenin Tanecikli Yapısı'' ünitesi olarak seçilmiştir. Araştırma kapsamında hem nicel hem de nitel veriler toplanmıştır. Veriler '' Maddenin Tanecikli Yapısı Ünitesi Akademik Başarı Testi'', ''Fen ve Teknoloji Dersinde Akıllı Tahtaya Yönelik Tutum Ölçeği'' ve görüşmeler ile elde edilmiştir. Nicel veriler SPSS 20 istatistik paket programı kullanılarak; nitel veriler ise araştırmacı tarafından okunarak belli temalar altında toplanarak çözümlemiştir. Araştırmadan elde edilen verilerden, akıllı tahta kullanımının; deney ve kontrol grubu öğrencileri arasında maddenin tanecikli yapısı ünitesi için akademik başarıları arasında anlamlı fark olmadığı gözlenmiştir. Akıllı tahta kullanımı ile ders işlenişleri sonunda deney grubundaki öğrencilerin, fene yönelik olumlu tutum geliştirdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca, yapılan görüşmelerde öğrenciler Fen ve Teknoloji dersinde akıllı tahta kullanılması konusunda olumlu yönde görüş belirtmişlerdir. Araştırmadan elde edilen sonuçların fen öğretiminde akıllı tahta kullanımı üzerine yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The dissemination of knowledge is fast in parallel with the advancing technology. That's why the constant renewal of teaching programs and materials cames out. Smart Boards are new concept in educational technology world. Education and teaching which have existed student- teacher- school in the triangle many years will perform as a versatile information flow with the addition of Smart Boards. The aim of this study; how the use of Smart Board affects the sixth grade students, academic achievements,attitudes and opinions in the teaching of science and tecnology in primary education schools. The study is a quasi-experimental study and bases on research pattern comprising of control group pre-test and post-test. The sample of study consist of 43 students of sixth th grade in a public school in 2011-2012 academic year. The same lesson is taught with 21 students in the experimental group with the use of smart board- computer-projection and with 22 students in the control group with the traditional method. The practice lasted for 5 weeks. The unit“Particulate Nature of Matter”is chosen as learning domain. In research both quantitative and qualitative datas are gathered. The datas are obtained with“ Science and Technology Achievement Test'' and '' The Attitude Scale for Smart Board in Science and Technology Lesson '' through interviews. The quantitative datas are analyzed having utilized SPSS 20.0 statistical packaged software whereas the qualitative datas are analyzed having read by the researcher and gathered under specific themes. The datas are obtained from study include the following the use of smart board is realized not to create the difference between experimental and control groups of students for the unit of the ”Particulate Nature of Matter". At the end of this study, it is noticed that the students in experimental group develop a positive attitude to science. The students also opine positive opinions about the use of the smart board. The results obtanied from study shows that the use of Smart Board contribute to the lesson of the teaching of Science and Technology.