Siirt ekolojik şartlarında ekilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis l.) çeşit ve hatlarının verim ve bazı verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of efficiency and some yield products of various vaccines (Vicia narbonensis l.) varieties and lines added in the siirt ecological conditions
  1. Tez No: 495205
  2. Yazar: HAMDİYE SAKMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİZAMETTİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Koca Fiğ (Vicia narbonensis L.), çeşitler, hatlar, verim unsurları, Narbon vetch (Vicia narbonensis L.), varieties, lines, yield components
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma, Siirt ekolojik koşullarına uygun ana ürün olarak yetiştirilen bazı koca fiğ çeşitlerinin verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla 2016 yılında, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Uygulama arazisinde tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada tohumluk materyali olarak 5 adet Koca fiğ çeşidi (Balkan, Tarman-2002, Halilbey, Karakaya, Özgen) ve 5 adet Koca fiğ hattı (IFVN564-SEL 2379, IFVN565-SEL 2380, IFVN575-SEL 2389, IFVN567-SEL 2382, IFVN116-SEL 2461) kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan çeşitlerin bitki boyları 52.3-82.3 cm, yeşil ot verimi 820.3-1347.3 kg/da, kuru ot verimi 260.3-377.1 kg/da, ham protein verimi 50.2-76. kg/da, ham protein oranı % 17.6-20.8, ADF (Asid deterjan lif) oranı % 27.7-32.9, NDF (Nötral deterjan lif) oranı % 37.4-44.2 arasında değişmiştir. Araştırmada kullanılan çeşitlerden gerek protein verimi ve gerekse ot kalitesi açısından en uygun çeşidin Balkan çeşidi olduğu, protein oranı bakımından ise en uygun IFVN575-SEL 2389 hattı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in 2016 in order to determine the yield and yield components of some large vetch varieties grown as the main crop in accordance with the Siirt ecological conditions, in three replications according to the design of random blocks in the application field of Siirt University, Faculty of Agriculture, Field Crops Department. In the study, 5 seeds (Balkan, Tarman-2002, Halilbey, Karakaya, Özgen) and five vetch lines (IFVN564-SEL 2379, IFVN565-SEL 2380, IFVN575-SEL 2389, IFVN567-SEL 2382, IFVN116-SEL 2461) were used. Plant height of 52.3 to 82.3 cm kind used in the study, forage yield 820.3 to 1347.3 kg/da, dry matter yield 260.3 to 377.2 kg/da, crude protein yield of 50.2 to 76.0 kg/da, crude protein ratio of 17.6 % to 20.9 %, ADF (Acid detergent fiber) ratio of 27.7 % to 32.9 %, NDF (neutral detergent fiber) ratio of 37.4 % to 44.2 %. It has been determined that Balkan is the most suitable variety in terms of protein yield and herbaceous qualities, and IFVN575-SEL 2389 line is the most appropriate in terms of protein ratio. .