The challenges to apply electronic government to gain the passport services
Pasaport hizmetlerinde e-devlet uygulamalarındaki zorluklar
- Tez No: 495502
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜL KADİR GÖRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: e-devlet' in zorlukları, e-devlet, Irak pasaportu, Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, istatistiki analizler, challenges of e-government, e-government, Iraqi passport, General Directorate of nationality, statistical analysis
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
2003 yılından sonra Irak' ın vatandaşlarına hizmet götürme adına e-devlet uygulamalarına yatırıma gittiği iyi bilinmektedir ve sağladığı önemli hizmetlerden birisi de, Irak pasaportu Irak vatandaşları için en önemli belge niteliğinde olduğundan pasaport hizmetleridir. Bu çalışma, Irak'ta pasaport edinimi konusundaki mevcut zorluklara değinmek üzere hazırlanmıştır. Bu çalışmanın önemi, Irak' tan alınan saha çalışmaları ve verilerden kaynaklanır. Başlangıçta, araştırmacı, bu belgeyi elde etmek için öngörülen süreç ve prosedürleri daha iyi anlayabilme amacıyla Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünü ziyaret etmiştir. Bu aşamadan sonra, yeni pasaport almak isteyen vatandaşların karşılaştıklarını sıkıntıları kavrayabilmek için istatistiki yöntem kullanarak bir anket çalışması hazırlanıp analiz edilmiştir. Bu anket formu, mevcut zorluklar ve olası çözümleri üzerinde dört soru içermekte olup rasgele seçilmiş 219 vatandaşa dağıtılmıştır. Özet olarak, elde edilen sonuçlar pasaport edinimi sürecinde mevcut iki tür zorluğu ortaya koymaktadır; bunlardan ilki pasaport müdürlüğü çalışanlarının yüz yüze geldiği zorluklardır ve ikincisi ise uzun bekleme sürelerine maruz kalan vatandaşların çektiği sıkıntılardır. Sonuç olarak, araştırmacı, vatandaşlık işleri genel müdürlüğü çalışanları ve aynı zamanda vatandaşların katlanmak zorunda kaldığı tüm zorlukların bir özetini sunmuş ve aynı zamanda e-devlet uygulaması için bir dizi tavsiye oluşturmayı ve aynı zamanda Irak pasaport hizmetlerini geliştirilmesi ve daha ileri noktalara taşınabilmesi için tüm bu zorlukların üstesinden gelebilecek şekilde üstlenmiş olduğu rolü tanımlamayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
It is well known that Iraq after 2003 goes to investment in e-government to provide services to citizen, and one of the important service is the passport issuance service, while the Iraqi passport is the most important document for Iraqi citizens. This study prepared to address the challenges in the process of obtaining a passport in Iraq. The importance of this study is that it involves field work, and data obtained from Iraq. In the beginning, the researcher visited the General Directorate for nationality in order to better understand the process and procedures for obtaining this document. After that, a questionnaire form was prepared and analyzed by using a statistical approach to understand the hurdles faced the citizens who interested in getting a new passport. The questionnaire form contained four questions regarding the difficulties and possible solutions, and was distributed to 219 random citizens. Briefly, the results show that there are two kinds of challenges in the process of gain the passport; the first ones are the challenges faced by the employees of the passport directorate, and the second ones are faced by the citizens who have to go through long waiting periods. In conclusion, the researcher present a summary of all the challenges faced both of the general directorate for nationality employees as well as the citizen, and he have been able to identify a set of recommendations for the implementation of electronic government, and its effective role in the elimination of all these challenges, which contributes to improve and develop Iraqi passport services.