Analyzing the principles of sustainable architecture in vernacular Karaman houses of Northern Cyprus
Kuzey Kıbrıs'ta vernacular Karaman evlerinde sürdürülebilir mimari ilkelerinin analizi
- Tez No: 495506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE SÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs, Sürdürülebilir Mimarlık, Yerel Mimari Evleri, North Cyprus, Sustainable Architecture, Vernacular Houses
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Karaman köyünde bulunan yerel mimari örnekleri üzerinde yapılan bu çalışma ile, söz konusu yapıların, sürdürülebilir mimarlığın genel prensiplerinin tanımlanmasında yardımcı olmaktan öte, bu konudaki gelecek gelişmeler için bir temel teşkil edebilecekleri anlaşılmıştır. Adanın yapısal olarak gelişmekte olduğu bu zamanda, varolan yerel mimari eserlerinin korunması ve bu yapıların sürdürülebilir niteliklerinin artırılması için bir çerçeve ve kriterler seti oluşturulması gerekmektedir. Sunulan bu tez çalışmasında; gerçekleştirilen literatür araştırması ve üç örnek analizi ile, yerel mimarinin öne çıkan özelliklerinin altı çizilmiş ve bu prensiplerin, Kıbrıs'ta yer alan konutların ve gelecek yapıların modern ve sürdürülebilir bir nitelikte yaratılabilmesi için günümüzün mimari araçları olarak kullanılması gerektiği görülmüştür. Bu çalışma sürdürülebilir mimarinin kökenine, KKTC Karaman köyünde yer alan üç yerel mimari örneğini analiz ederek değinmiştir. Bahsi geçen analiz, bu bölgede gerçekleştirilecek yapılarda, oluşturulan prensipler setinin temel alınması ve bu sayede geliştirilebilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın bir yan ürünü olan, yerel mimarinin, daha geniş bir perspektifte anlayışa sahip olan sürdürülebilirlik vi kavramının içerisinde nasıl bir yer edindiğini görmek; gelecek tasarımcı ve yapı endüstrisi sorumlularına, geleneksel konut yapılarından, modern çağ yapılarına mümkün olan en verimli ve sürdürülebilir şekilde geçiş yapabilmek konusunda ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
It became evident through the study of vernacular structures in the Turkish Republic of Northern Cyprus's (TRNC) Karaman Village, that these structures can serve as a basis for future developments in sustainable architecture, beyond helping to define the general principles of the sustainability in architecture. In a time when the island is looking to expand more structurally, a framework and set of criteria is needed to preserve the vernacular structures already found, but to also improve on the sustainable aspects of these houses. Therefore, the research presented here, through a literature review and in-depth analysis of three different cases studies, outlines the significant qualities of vernacular architecture and shows that these principles can and should be used in today's architectural toolkit in order to create contemporary yet sustainable designs for future buildings and houses in Cyprus. Therefore, this study has assessed the roots of sustainable architecture by analyzing three examples of vernacular structures of the Karaman Village in the TRNC. This is done in order to create a set of principles that will further define sustainable architecture to create a basis for which future designs can be based on iv and be improved on in this region. How vernacular architecture fits into the greater understanding of sustainability is also a byproduct of this study, especially in a way that will assist future designers and builders in understanding the most efficient and sustainable way to transition from traditional housing and building to structures that can be used and improved on in the modern era.