Özel okul öğretmenlerinin örgütsel politika algılarının iş tatmini düzeyine etkisi
The effect of the perception of organizational politics of private school teachers on job satisfaction
  1. Tez No: 495519
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL TARHAN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgütsel Politika, Örgütsel Politika Algısı, İş Tatmini, Motivasyon, Organisation, Organisational Politics, Perception of Organisational Politics, Job Satisfaction, Motivation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Her kurumda olduğu gibi özel okullarda da iş tatmini, o okulu başarıya götüren faktörlerden biridir ve öğretmenlerin iş tatminlerini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Bu tatmini etkileyen unsurlardan biri olan çalışanların örgütsel politika algıları ise yaşanan herhangi bir olumsuzlukta, yöneticilerin sorunu anlamaları, doğru teşhisi koyup çözüm üretmeleri açısından önem taşımaktadır. Amacı, özel okul öğretmenlerinin iş tatmininde etken olarak düşünülen örgütsel politika algılarının ne düzeyde etkili olduğunu belirlemek olan bu çalışmada, öncelikle literatür taraması yapılarak örgütsel politika algıları ve iş tatmini konularına ayrı ayrı değinilmiş ve sonrasında nicel araştırma yöntemleri kullanılarak bu algının özel okul öğretmenlerinin iş tatminlerini nasıl etkilediği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction is one of the factors leading to success in private schools same as the other institutions and there are lots of positive and negative factors that effect teachers' job satisfaction. Perception of organizational politics, which is one of the factors effecting this satisfaction, is very important for managers to see the probable problems, to recognise them and to find the right solution. In this study, first of all, the concepts of perception of organizational politics and job satisfaction are researched separetely in literature, then the effect of this perception on job satisfaction is tried to be identified using quantitative reseach techniques,on the purpose of defining the effect of the perception of organizational politics of private school teachers on job satisfaction.