Özel okul öğretmenlerinin zaman yönetimi ile stres düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between the time management of private school teachers and their level of stress
  1. Tez No: 495520
  2. Yazar: SABRİ SUNGUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL TARHAN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, Verimlilik, Zaman yönetimi, Stres, Özel Okul, Time, efficiency, time management, stress, private school
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Öğretmenler meslek hayatına başladığı andan itibaren zamanı en verimli kullanmak zorunda olan meslek grubu üyeleridir. Verimli zaman kavramını anlamlı olabilmesi, zamanı planlayabilmekle başlar. Özel okul kurumlarında son yıllarda yaşanan rekabet, zamanın verimliliğini daha kaliteli kullanılması gerekliliğini doğurmuştur. Amacı, Özel Okul Öğretmenlerinde Zaman Yönetiminin Stres Düzeyi ile ilişkisini belirlemek olan bu çalışmada, öncelikle literatür taraması yapılarak,“zaman yönetimi”ve“iş yaşamında stres”ayrı ayrı değinilecek ve sonrasında nicel araştırma yöntemleri kullanılarak özel okul öğretmenleri ve idari kadronun stres seviyelerini ne derece etkilediği ortaya koyulacaktır. Araştırma kapsamında Balıkesir ili Edremit, Burhaniye ve Ayvalık ilçelerinde bulunan özel okullarında görev yapmakta olan 211 öğretmenle iletişim sağlanabilmiştir. Katılımcıların 145 tanesi kadın, 66 tanesi de erkek katılımcılardır.
Özet (Çeviri)
Teachers are the ones who have to consume the time in the most efficient way from the beginning of their proffesional life. Efficient time consumption starts with the planning of time. Rivalry observed in private schools in recent years has caused the necessity for efficient time consumption. In this study, on the purpose of defining the relationship between the time management of private school teachers and their level of stress, first of all, the concepts of time management and stress in proffesional life are researched seperately in literature, then the effect of time management on stress levels of private school teachers and managers is tried to be identified using quantitative reseach techniques. 211 private school teachers in Edremit, Burhaniye and Ayvalık in Balıkesir are reached for researh and the participants consist of 145 female and 66 male teachers.