Examining impact of elf-aware inservice training on beliefs and awareness of university instructors
İngilizce ortak dil farkındalık eğitiminin üniversitede çalışan okutmanların inanç ve farkındalığının üzerindeki etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 495524
  2. Yazar: HİLAL ÜNNÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİME ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Ortak Dil, Anlaşılabilirlik, Anadili İngilizce Olmayan Yerli Konuşmacılar, İngilizce Çeşitleri, İngilizce Ortak Dil Farkındalık Eğitimi, English as a Lingua Franca, Intelligibility, Nonnative Speakers, Varieties of English, ELF-Aware Training
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversitedeki İngilizce öğretmenlerinin farkındalık ve inançlarının ortak İngilizce dili edebiyatı içeren ve farklı bakış açılarının da yer verildiği 5 hafta süren bir eğitimin sonunda nasıl değiştiklerine odaklanmaktır. Birçok dilbilimci farklı görüş ve yerlerde İngilizce ortak dilini bu zamana kadar araştırmışlardır. Anadili İngilizce olan ve olmayan yerli konuşmacılar sınıflarda öğretirken standart İngilizce kullanarak İngilizceyi şekillendirmişlerdir. Bir başka değişle, anadili İngilizce olan ve olmayan konuşmacılar standart dil kurallarını öğretme metotlarında kullanmaya eğilimlidirler. Fakat iletişim kurarken onların ortak kaygısı anlaşılabilirliktir. Bu yüzden, bu çalışmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin öğretimde daha verimli olmaları için eğitilmeleri adına onların İngilizce ortak dil üzerine farkındalıklarını analiz etmektir. Veri analizi yapılırken grup röportajı ve anket içerisindeki İngilizce ortak dil eğitimine yönelik bilgi soruları kullanılarak nitel, eğitimin önce ve sonrasında verilen anket çalışması uygulanarak nicel metot kullanılmıştır. Veri sonuçlarına göre üniversitede İngilizce hazırlık bölümünde çalışan 10 okutmanının farkındalığının değiştiği ve ortak dil eğitimine yönelik konuşabildikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to focus on how English language university instructors' awareness and beliefs changed after applying a 5-week training including ELF literature and different perspectives on ELF. Many linguists from different backgrounds and fields have researched English as a Lingua franca (ELF). Native (NS) and nonnative speakers (NNS) have shaped English by using Standard English while teaching their classes. In other words, NSs and NNSs tend to apply normative standards in their teaching methods. However, intelligibility is their common concern while communicating. Therefore, the purpose of this study is to explore how English language university instructors' beliefs and awareness of ELF change after receiving ELF-aware training. While analyzing the data, mixed methods were applied. The data tools included a focus group interview and knowledge of ELF questions in the questionnaire as qualitative data and a questionnaire, which was given as pre-training questionnaire, and a post-training questionnaire before and after training, was used as a quantitative tool. Accordingly, it was found that the awareness of ten English Language University Instructors changed after the training and they were able to talk about ELF terms.