Öğretmenlerin performans değerlendirmesinin kurum yöneticilerine bırakılması ile ilgili yönetici ve öğretmen görüşleri
Administrator and teacher opinions on leaving the teacher performance evaluation to institution administrators
  1. Tez No: 495546
  2. Yazar: YELİZ KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR MAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, performans değerlendirme, öğretmen performans değerlendirmesi, Performance, performance evaluation, teacher performance evaluation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, eğitimin en önemli kaynaklarından biri olan öğretmenin kendisini geliştirmesi için yapılan öğretmen performans değerlendirmesinin kurum yöneticilerine bırakılmasını yönetici ve öğretmenlerin görüşlerine göre belirlemektir. Bu çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Hedef evrenin Çanakkale olduğu araştırmada, örneklem olarak Çan ilçesi seçilmiştir. Bu ilçede görev yapan 18 kurum yöneticisi ile yüz yüze görüşme, 348 öğretmene de anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Araştırma verilerine ait nicel kısım Aygün (2008) tarafından geliştirilen, Öğretmen Performans Değerlendirme Ölçeği uygulanarak elde edilmiştir. 40 maddeden oluşan 5'li likert tipi ölçek, dört boyuttan oluşmaktadır. Nicel veriler SPSS.19 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Değişkenlerin analizinde Mann-Whitney U testi, One-Way ANOVA ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Nitel kısım ise Öğretmen Performans Değerlendirmesi ile ilgili dokuz maddelik görüşme soruları uygulanarak elde edilmiştir. Nitel soruların analizinde betimsel analiz metotları kullanılmış ve bulgular, frekans tabloları oluşturularak değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; öğretmen performans değerlendirme sürecinde değerlendirmeyi yapacak olan kişiler okul müdürü, öğretmenin kendisi, müfettiş, zümre, öğrenci ve veli şeklinde sıralanmıştır. Öğretmen performans değerlendirme süresi üç ayda bir şeklinde olacak şekilde kısa sürelerde yapılmalıdır. Performans değerlendirme ölçeğinin amaç ve felsefe boyutu, değerlendirme süresi değişkenine göre farklılık göstermektedir. Cinsiyet, branş, öğrenim durumları, kıdem, yaş dağılımları değişkenlerine göre farklılık göstermemektedir. Performans değerlendirme ölçeğinin uygulanma biçimi boyutu, cinsiyet değişkenine göre farklılık göstermektedir. Branş, öğrenim durumları, kıdem, yaş dağılımları, değerlendirme süresi değişkenlerine göre farklılık göstermemektedir. Performans değerlendirme ölçeğinin değerlendirme sonuçları boyutu, değerlendirme süresi değişkenine göre farklılık göstermektedir. Cinsiyet, branş, öğrenim durumları, kıdem, yaş dağılımları değişkenlerine göre farklılık göstermemektedir. Performans değerlendirme ölçeğinin değerlendirme öneriler boyutu, değerlendirme süresi değişkenine göre farklılık göstermektedir. Cinsiyet, branş, öğrenim durumları, kıdem, yaş dağılımları değişkenlerine göre farklılık göstermemektedir. Öğretmen performans değerlendirmesinin en önemli amacı, öğretmenin kendini geliştirmesine fırsat vermesidir. Performans değerlendirme sayesinde öğretmenlerin görev ve sorumluluk bilinci artacaktır. Performans değerlendirme; öğretmen çalışmalarının yakından izlenmesi ve incelenmesini sağladığı için olumlu olmasıyla beraber okul ortamında objektif uygulama yapılmadığı zaman çatışma çıkmasına sebep olabilir. Performans değerlendirme sonucunda değerlendirme sonuçlarının kullanılacağı yerler net şekilde belirtilmeli, performans değerlendirme sürecine öğretmenin kendisi mutlaka dâhil edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine whether the teacher performance evaluation, who is one of the most important resources of education, carried out in order for the teacher to improve himself/herself should be left to institution administrators in accordance with administrator and teacher opinions. In the study where the target population was Çanakkale, the sample was chosen as the District of Çan. The data were collected through face to face interviews carried out with 18 institution administrators and surveys answered by 348 teachers working in this district. The quantitative part of the research data was obtained through the application of Teacher Performance Evaluation Scale developed by Aygün (2008). The 5-point Likert-type scale consisting of 40 articles is made up of four dimensions. The quantitative data were evaluated through using the SPSS 19.0 software. The Mann- Whitney U test, One-Way ANOVA and Kruskal-Wallis tests were used in the analysis of the variables. The qualitative part was obtained through the nine point interview questions related to Teacher Performance Evaluation. Descriptive analysis methods were used in the analysis of the qualitative questions and the findings were evaluated through creating frequency tables. According to the findings of the research: the people to carry out the teacher performance evaluation process were put in order as the school principle, the teacher himself/herself, the inspector, the coterie, the student and the parent. The teacher performance evaluation must be carried out in short intervals such as once in three months. The objective and the philosophic dimension of the performance evaluation scale vary depending on the evaluation time variable. It does not vary with regards to the variables of sex, branch, educational status, seniority, age distribution. The dimension of the method of application of the performance evaluation scale varies depending on the variable of sex. It does not vary with regards to the variables of branch, educational status, seniority, age distribution, evaluation time. The dimension of the evaluation results of the performance evaluation scale varies depending on the variable of evaluation time. It does not vary with regards to the variables of sex, branch, educational status, seniority, age distribution. The dimension of the evaluation suggestions of the performance evaluation scale varies depending on the variable of evaluation time. It does not vary with regards to the variables of sex, branch, educational status, seniority, age distribution. The most important objective of the teacher performance evaluation is to give the teacher the opportunity to improve himself/herself. The teachers' awareness of task and responsibility will rise thanks to the performance evaluation. As the performance evaluation can be positive since it allows monitoring and investigating the teacher's work closely, it may cause conflicts at school in case it is not carried out objectively. The places where the evaluation results will be used must be indicated clearly in the performance evaluation results and the teacher must be absolutely included in the performance evaluation process.