Milli eğitimde performans yönetiminin okul yöneticileri üzerindeki etkisi: Sinop merkez ilçesi okulları örneği
The effect of performance management on school managers in national education: The example of Sinop center district schools
  1. Tez No: 698157
  2. Yazar: ZEYNEP ALTUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAŞA BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Yönetimi, Kamu Sektöründe Performans Yönetimi, Milli Eğitim Bakanlığı Performans Yönetimi, Performansa Dayalı Çalışma Sistemleri, Performance, Performance Management, Performance Management in the Public Sector, Ministry of National Education Performance Management, Performance-based Working Systems
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Performans, insan yaşamında her zaman karşılaşılan geniş ve karmaşık bir kavram olarak tanımlanmaktadır. Kurumlar, içeriklerinin, dış ve iç faktörlerinin, konumlarının ve koşullarının değişmesi ve gelişmesi nedeniyle genellikle dinamizm ile karakterize edilir. Bugün küreselleşen dünyamızda çalışanlara verilen değer giderek artmış, bunun yanında çalışanların performans değerlendirmesine verilen önem tüm çalışma alanlarında artmıştır. Gelişen teknoloji, yararlı bilgiye olan ihtiyacı artırmış ve bu bağlamda eğitim alanında yapılan çalışmalarda elde edilecek maksimum fayda düzeyine ulaşılması amaçlanmıştır. Eğitimde performans yönetimi konusunda bugüne kadar yapılan çalışmalar, performans yönetiminin temel taşlarından birinin okul ve kurum müdürleri olduğunu göstermiştir. Okul ve kurum müdürlerinin bu konuda bu kadar önemli bir role sahip olmalarının nedeni, yönetici oldukları okul ve kurumlarda öğrenciler, öğretmenler, veliler ve idare arasındaki koordinasyonu sağlamalarıdır. Eğitim sürecini nitelikli ve yeterli hale getirmek için okul ve kurum yöneticileri performansa dayalı çalışma sistemini uygulamalı ve sürdürülebilirliğini sağlamalıdır. Bu çalışmada Sinop ili merkez ilçe okulu müdürlerinin okul türleri ve düzeyleri dikkate alınarak performans yönetimi algısı incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılmıştır. Verilen cevaplardan yola çıkarak performansa dayalı çalışma sistemine olumlu bakıldığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Performance is described as a broad and sophisticated concept that is always encountered in human life. Institutions are often characterised by dynamism due to the changes and development of their contents, external and internal factors, locations and conditions. Today in our globalising world, the value given to employees has increased gradually, besides that the importance given to the performance evaluation of employees has increased in all areas of work. Developing technology has increased the need for pragmatic knowledge and in this context, it is aimed to reach the maximum level of benefit to be obtained in the studies in the field of education. Studies on performance management in education which conducted so far have shown that one of the keystones of performance management is school and institution principals. The reason why school and institution principals have such an important role in this matter is that they ensure the coordination between students, teachers, parents and the administration in the schools and institutions where they are administrators. In order to get the educational process qualified and sufficient, school and institution principals should apply the performance-based work system and ensure its sustainability. In this study, Sinop province central district school's principals' perception of performance management was examined by considering the types and levels of the schools. In addition, semi-structured interview method was used in this study. Based on the answers given it is concluded that the performance-based working system is leant towards.