Sınıf öğretmenlerinin öğretim perspektifleri
Teaching perspectives of elementary school teachers
- Tez No: 495553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim perspektifi, öğretim perspektifleri envanteri, sınıf öğretmeni, geçerlik, güvenirlik, Teaching perspective, teaching perspectives inventory, elementary school teacher, validity, reliability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Sınıf Öğretmenlerinin Öğretim Perspektifleri Bu araştırmada öğretmenlerin öğretim perspektiflerini incelemeyi sağlayan bir ölçme aracı olarak Daniel D. Pratt ve John B. Collins (1998) tarafından geliştirilen ve“Eylemler”“Niyetler”“İnanışlar”“ boyutlarından oluşan 45 maddelik ”Öğretim Perspektifleri Envanteri“ni Türkçeye uyarlamak ve uyarlanan envanter ile sınıf öğretmenlerinin öğretim perspektiflerini cinsiyet ve kıdem (hizmet yılı) bakımından incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 ve LISREL 8.80 programları kullanılmıştır. Öncelikle uzman bir grup tarafından yapılan çeviri aşaması gerçekleştirildikten sonra 108 anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenine ilk uygulama yapılmış ve verilerin faktör analizi için uygunluğu incelenmiştir. Daha sonra ise envanterin faktör yapısı, doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. 12 hafta sonra envanterin 108 öğretmene tekrar uygulanmasıyla, envanterin güvenirliğine ilişkin Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı ve envanterin tamamı için Cronbach's Alpha iç tutarlık katsayısı hesaplanmıştır. Elde edilen faktör yapısına doğrulayıcı faktör analizi uygulandığında elde edilen modelin doğrulandığı ve geçerli olduğu görülmüştür. Envanterin tamamı için Cronbach's Alpha iç tutarlık katsayısı 0,871 olarak elde edilmiştir. Envanterin ilk ve ikinci uygulamaları arasındaki Pearson korelasyon katsayısı ise 0,999 olarak elde edilmiştir. Sonuç olarak envanterin Türkçe halinin geçerlik ve güvenirliği sağlanmıştır. Bu doğrultuda İstanbul ili Bağcılar ilçesinde 100 sınıf öğretmenine yapılan uygulama sonucunda öğretmenlerin envantere göre sahip olabileceği perspektifler (Aktarma, Yetiştirme, Geliştirme, Teşvik Etme ve Toplumsal Reform) incelendiğinde sınıf öğretmenlerinin %45'inde baskın öğretim perspektifi olarak ”Teşvik etme“ perspektifine sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Sınıf öğretmenlerinin yalnızca %4'ünde ise ”Geliştirme" öğretim perspektifinin baskın olduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte baskın öğretim perspektiflerinde cinsiyet ve kıdem (hizmet yılı) bazında anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırma kapsamında uyarlanan envanterin öğretmenlerin öğretim perspektiflerinin belirlenmesinde faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Teaching Perspectives of Elementary School Teachers The present study attempts to produce the Turkish version of“Teaching Perspectives Inventory”, developed by Daniel D. Pratt and John B. Collins (1998), and to investigate teaching perspectives of elementary school teachers in terms of gender and professional seniority (length of service) with the adapted Turkish version. The inventory consists of 45 items, which are categorized into three domains, namely“Actions”,“Intentions”, and“Beliefs”. Quantitative research methods were employed for the purpose of the study. SPSS 22 and LISREL 8.80 software programs were used to analyze the obtained data. Following the translation of the English version into Turkish by a group of specialists, it was administered to 108 kindergarten, elementary school, middle school, and high school teachers and then the suitability of the data for factor analysis was examined. Later on, the factor structure of the inventory was tested by confirmatory factor analysis. 12 weeks later, the inventory was re-administered to the 108 teachers to calculate Pearson's Product Moment Correlation Coefficient to test its reliability and Cronbach's Alpha internal consistency coefficient for the entire tool. The confirmatory factor analysis performed on the factor structure revealed that the model at stake was confirmed and valid. Cronbach's Alpha internal consistency coefficient was calculated to be .871 for the whole inventory. On the other hand, Pearson's correlation coefficient of the inventory was calculated to be .999 between the first and second administration. As a result, the reliability and validity of the Turkish version were confirmed. From the administration of the adapted inventory to 100 elementary school teachers in Bağcılar - Istanbul and the analyses of the perspectives (Transmission, Apprenticeship, Developmental, Nurturing, and Social Reform), it was concluded that the dominant teaching perspective of 45% of the elementary school teachers was“Nurturing”. It was also observed that only 4% adopted the“developmental”teaching perspective. Moreover, it was found out that dominant teaching perspectives significantly differed by gender and professional seniority (length of service). It is thought that the adapted inventory will prove beneficial in determining teachers' teaching perspectives.