Uçurumun iki yakası: Hannah Arendt'te siyaset ve felsefe
Two sides of the abyss: Politics and philosophy of Hannah Arendt
  1. Tez No: 495626
  2. Yazar: SELEN NAMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU TUNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Arendt, siyaset, eylem, Vita Activa-Vita Contemplativa, yargı gücü, Arendt, politics, action, Vita Activa-Vita Contemplativa, judgement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yirminci yüzyılın sıra dışı siyasi düşünürlerinden biri olan Hannah Arendt'in düşünceleri özellikle yirmi birinci yüzyılın gelişmeleri bağlamında önem kazanmaktadır. Arendt'in totalitarizm deneyimine verdiği tepkiyle şekillenen siyasal düşüncesi, siyasete katılarak ortak dünya için sorumluluk almaya bir çağrıdır. Arendt, siyasetin gerçek anlamını açığa çıkaran insani deneyimlerini anlama amacıyla Antik Yunan dönemine geri döner. Yunan felsefesinin tepe noktasına ulaştığı bu dönem aynı zamanda düşünce ve eylem, felsefe ve siyaset arasındaki uçurumun da açıldığı dönemdir. Bu tezde, Arendt'in, Platon'un, Sokrates'in yargılanması üzerine geliştirdiği ve Batı siyaset düşüncesine damgasını vuran felsefi bakışa getirdiği eleştiriler ele alınmıştır. Arendt, Vita Contemplativa ve Vita Activa arasında yaratılan hiyerarşiyi eleştirir ve kurulan hiyerarşiyle eylem yetisinin, dolayısıyla da siyasetin değersizleşmesinin sonuçlarını irdeler. Arendt'e göre siyasetin anlamı özgürlüktür. Gerçek anlamıyla siyaset yüzyıllar boyunca düşünce ve eylem, başka bir deyişle insanlararası dünyada kanılarını tartışan yurttaşla yalnızlık içinde değişmeyen hakikati arayan filozofun arasındaki çatışmayla gölgelenmiştir. Arendt, Kant'ın yargı kavramıyla söz konusu uçurumun üzerine bir köprü inşa etmeyi dener. Yargıda bulunmak, genişletilmiş zihni kullanmayı, yani diğerlerinin bakış açısını anlayıp zihinde canlandırabilmeyi gerektirir. Düşünce, Arendt'in deyimiyle“insanın en siyasi zihinsel yetisi”olan yargı yetisini yetkin kılarak siyasal alanla etkileşir.
Özet (Çeviri)
The ideas of Hannah Arendt, one of the“outsider”political thinkers of twentieth century, are gaining more relevance in the context of actual political developments of twenty first century. Arendt's political thought, rooted in her response to totalitarianism, is a call to take responsibility for our common world through political commitment. Arendt returns back to the ancient Greek, where the human experiences revealing the true meaning of politics can be identified. On the other hand it is the ancient Greek, where the abyss between thought and action, philosophy and politics, opened during the culmination of Greek philosophic thought. This thesis covers the main arguments of Arendt's critic of the traditional western political thought started by Plato following the trial and condemnation of Socrates. Arendt criticizes the hierarchy between Vita Contemplativa and Vita Activa and analyses the results of human action, hence politics, being downgraded through this hierarchy. According to Arendt the true meaning of politics is freedom. Politics in its true meaning has been shadowed throughout the centuries by the conflict between thought and action, between life of citizen discussing opinions with crowds in public world and life of philosopher thinking in solitude seeking eternal truth. Arendt tries to bridge the gap through Kant's notion of“judgment”, which requires enlarged mentality, understanding and imagination of different point of views. Thinking, by liberating the faculty of judgement, described as 'the most political mental ability of man' by Arendt, contributes to the political sphere.