Attilâ İlhan şiirlerinde korku ve gerilim
Fear and tension in Attilâ İlhan's poetry
- Tez No: 495731
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL HADİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Korku, Gerilim, Siyaset, Serüven, İmkânsız Aşk, Ölüm, Fear, Tension, Politics, Journey, Impossible Love, Death
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Türk edebiyatının en önemli yazarlarından olan Attilâ İlhan 1925 yılında doğmuştur. Cumhuriyetin ilk neslinden olan İlhan, 80 yıllık ömründe Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşadığı birçok değişime de tanık olmuştur. Tüm bu değişimin etkilerini de yaşamında ve sanatında açık bir şekilde görebiliyoruz. Toplumcu gerçekçi bir sanatçı olan İlhan, yaşadığı toplumu ve zamanı eserlerinde aktarması yanında bireysel konuları da tüm açıklığıyla işlemesiyle birçok toplumcu sanatçıdan ayrılır. Sanatçının bir diğer dikkate değer özelliği ise sanatsallığa ve Türk diline verdiği önemdir. Çalışmamızın başında korku ve gerilimin tanımını yaptık. Çalışmamızın ikinci bölümünde Attilâ İlhan'ın hayatını korku ve gerilim merkezli bir şekilde yeniden okuduk. Ardından İlhan'ın sanatçı kişiliği ve eserlerini belirttik. Korku ve gerilim durumlarını bireysel ve toplumsal açıdan değerlendirdik. Ardından şiir dili ve söylem açısından Attilâ İlhan'ın 12 şiir kitabında yer alan şiirlerinde bulunan korku ve gerilim temasını işledik. Bunu yaparken şiir dili ve söylem yanında Attilâ İlhan'ın hayat ve tecrübelerinden şiirlerine yansıyan korku ve gerilim öğelerini de belirttik. Ardından şiirleri siyaset, serüven, imkânsız aşk ve ölüm olmak üzere dört ana başlık altına topladık. Tüm bu başlıklardaki korku ve gerilim öğelerini, söylem biçimlerini belirttik. Korku ve gerilim teması özellikle siyasetin ülkemizde her alana dahil olması sebebiyle edebiyat incelemelerinde geri planda kalmaktadır. Bu nedenle çalışmamızın Attilâ İlhan şiirlerinin farklı bir bakış açısıyla yorumlanması yanında, alanında bir açığı kapatacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the most important authors of Turkish literature, Attilâ İlhan was born in 1925. İlhan, who is among the first generation of people under the Republic, witnessed many changes that the Republic of Turkey experienced during his 80-year life. Hence, we can clearly see the effects of these changes in his life and art. Being a socialist artist, İlhan is distinct from many other socialist artists, as he treats individual subjects with utmost clarity besides conveying the time and the society he lives in his works. Another remarkable feature of the artist is the importance he gives to artistry and Turkish language. At the beginning of our thesis, we defined fear and tension. In the second chapter of our study, we re-read Attilâ İlhan's life with a focus to fear and tension. Then we pointed out his sense of art and works. We evaluated the conditions of fear and tension in terms of individual and societal. Then we studied the themes of fear and tension in the poems in twelve of Attilâ İlhan's poetry books in terms of poetic language and style. In doing so, aside from the poetic language and style, we mentioned the elements of fear and tension that is reflected upon his poetry from his life and experiences. Then we gathered the poems under four main headings, that is, politics, journey, impossible love and death. We stated the elements of fear and tension and the manners of discourse in all of these headings. The themes of fear and tension are not studied noticeably and remain in the background in literary studies as a consequence of the interference of politics in every field in our country. For this reason, we think that our thesis will not only be an interpretation of Attilâ İlhan's poetry from a different perspective, but will also close a gap in its field.