Azerbaycan dış politikasında Avrupa Birliği'nin etkisi
Influence of the European Union on the foreign policy of Azerbaijan
- Tez No: 495832
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Azerbaycan, Azerbaycan Dış Politikası, Avrupa Birliğinin Azerbaycan'a Etkileri, Avrupa Komşuluk Politikası, European Union, Azerbaijan, The Foreign Policy of Azerbaijan, The influence of European Union to Azerbaijan, European Neighborhood Policy, Eastern Partnership, Energy Supply Security
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmada, Azerbaycan dış politikası temel alınarak Avrupa Birliği (AB) ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin tarihi ve AB'nin Azerbaycan üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın temel savı ilişkilerin, yıldan yıla gelişmesine rağmen demokrasi, Dağlık Karabağ (DK) sorunu gibi nedenlerden dolayı, istenilen düzeyde olmadığı yönündedir. Azerbaycan için büyük önem taşıyan Yukarı Karabağ Sorununun çözümünde, AB'nin stratejik önem taşıdığı enerji kaynaklarına ulaşım gibi konularda, serbest ticaret ve iyi yönetim ile ilgili alanlarda Azerbaycan üzerinde AB'nin etkisi sınırlı düzeydedir. Bağımsızlığını 1991 yılında kazanmış olan Azerbaycan Cumhuriyeti AB'yi siyasi-ekonomik ilişkiler ve uluslararası sistem ile bütünleşme bakımından her zaman çok önemli bir ortak olarak değerlendirmiştir. AB ise, bir yandan, Azerbaycan ile ortaklığa sıcak bakarken diğer yandan Azerbaycan'da demokrasinin ve kurumların güçlendirilmesine ihtiyaç olduğu tezini ileri sürmüştür. Ancak hiç tartışmasız Azerbaycan AB için gittikçe önemi artan bir stratejik ortaktır. Bu tez çalışmasında Azerbaycan-AB ilişkilerinin ülkenin bağımsızlığından günümüze kadar olan dönemde AB'nin Azerbaycan üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu doğrultuda, Azerbaycan'ın AB ile ilişkilerinin ne denli gelişme gösterdiği AB'ye nasıl ve ne kadar uyum sağladığı Azerbaycan'ın dış politikasını dönemsel olarak inceleyerek araştırılmıştır. AB-Azerbaycan ikili ilişkileri; siyaset, ekonomi ve demokrasi alt başlıklarında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the difficulties of relations between the European Union and Azerbaijan, the past, and present of these relations, as well as the influence of the EU for Azerbaijan were investigated. The main argument of the study is that although relations between Azerbaijan and the EU are improving year by year, they are not at the desired level and their influence on the sphere of democracy, solution of the Nagorno-Karabakh problem and economic field are not at the expected stage. The impact of the EU on Azerbaijan is limited in the solution of the Nagorno-Karabakh problem, which is of great importance for Azerbaijan, access to the energy resources of the EU, in the areas of good governance and free trade. The Republic of Azerbaijan, which gained its independence in 1991, has always been regarded as a very important partner in terms of integration with the international system through establishing political-economic relations of the EU. From an EU point of view, on the one hand, the Union is on the lookout for partnership with Azerbaijan and on the other hand, EU claims that it is necessary to strengthen democracy and institutions in Azerbaijan. However, without any controversy, Azerbaijan is an increasingly important strategic partner for the EU. This study examines Azerbaijani-EU relations and investigates the effects of the EU on Azerbaijan, development of the relations between Azerbaijan and the EU, and how and to what extent it adapts to the EU. Bilateral relations between Azerbaijan and the EU have been examined and analyzed in political, economic and democratic dimensions.