Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın tarih tezi'nin siyasi hayatına etkisi (1950-1971)
The impacts of Dr. Hikmet Kıvılcımlı's 'History thesis' to his political life (1950-1971)
  1. Tez No: 495875
  2. Yazar: ALPER YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK SAMİH GÜLBOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dr. Hikmet Kıvılcımlı, Üretici Güçler, İbn Haldun, Morgan, Marks, Engels, Childe, Hassan, Vatan Partisi, 12 Mart Askeri Müdahalesi, Dr. Hikmet Kıvılcımlı, Productive Forces, Ibn Khaldun, Morgan, Marx, Engels, Childe, Hassan, Vatan Party, 12 March Military Intervention
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu tezin ana konusu, Türkiye'de sol siyasi hareket içerisinde teorik anlamda arkasında en fazla eser bırakan kişi olan Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın“Tarih Tezi”nin 1950'li yıllardan itibaren siyasi hayatına etkisinin incelenmesidir. Tüm yaşamı boyunca siyasi faaliyetlerin içinde bulunan Dr. Hikmet Kıvılcımlı çalışkanlığı ve üretkenliğiyle Türkiye'de yalnızca sol siyaset açısından değil siyasi alanın tamamını kapsayacak şekilde teorik bir miras bırakmıştır. Tezin ilk bölümünde“Tarih Tezi”nin insan, tarih, teknik ve coğrafya üretici güçlerine dayanan teorik çerçevesinin izleri İbn Haldun'dan başlatılarak 19. ve 20. Yüzyılın Batılı aydınlarına ve Ümit Hassan'a ulaşan yapısı incelenirken doğal hukuk anlayışından politik antropolojiye geçiş ile Marksizmde insan bilincinin rolü ve altyapı üst yapı ilişkisinin özü ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tezin ikinci ve üçüncü bölümlerinde ise Hikmet Kıvılcımlı'nın tarih tezinin onun siyasetine yansımaları teorisiyle birlikte onun eserleri ve kurduğu örgütler çerçevesinde analize tabii tutulmuştur. Böylelikle Kıvılcımlı'nın Marksist üretici güçlere dayanan“Tarih Tezi”siyaset felsefesi ve siyaset bilimi açısından incelenerek siyaset teorisindeki yeri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main subject of this thesis is Dr Hikmet Kıvılcımlı's“History Thesis”and its impacts on his political life from 1950 as he left the highest number of theoretical studies behind him. In his political career and all his life, Dr. Hikmet Kıvılcımlı has left a theoretical legacy in Turkey with his hard work and productivity, not only in terms of left politics but also covering the entire political area. In the first part of the thesis, the traces of the theoretical framework of“History Thesis”based on human, historical, technical and geographical productive forces were started from İbn Khaldun and the structure reaching to the Western intellectuals of the 19th and 20th centuries and Ümit Hassan were analyzed. It's tried to put forward the path from understanding of natural law to political anthropology, the role of human consciousness and the essence of the infrastructure - superstructure relationship. In the second and third sections of the thesis, Hikmet Kıvılcımlı's“historical thesis”has been analyzed in the framework of his theories and its reflection on politics and its organizations and studies. Thus, Kıvılcımlı's“History Thesis”, based on Marxist productive forces, was investigated in terms of political philosophy and political science and its place in political theory.