Kent düzeyinde iklim aksiyon planlama ve Bursa Büyükşehir Belediyesi eylem planının incelenmesi
Climate change action planing at city level and analysis Bursa metropolitan climate change action plan
- Tez No: 495898
- Danışmanlar: PROF. DR. BARBAROS GÖNENÇGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Mitigasyon, Adaptasyon, Dirençlilik, Kentsel Isı Adası, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Climate change, Mitigation, Adaptation, Resilience, Urban Heat Island, Bursa Metropolitan Municipality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İklim Değişikliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
İklim değişikliğinin neden olduğu sonuçlar 21. yüzyıl' da insanlığın üstesinden gelmek zorunda kaldığı en önemli sorunlar arasındadır. Başta can ve mal kaybı olmak üzere bu değişimin kentler üzerindeki etkisi oldukça tehlikeli boyutlara ulaşırken; kent nüfusları giderek artmakta ve bu trendin yüzyılımız süresince devam edeceği öngörülmektedir. Kent yönetimleri iklim değişikliğinin yol açtığı sosyo- ekonomik sonuçlarla yüzleşmeleri gerçeğinden hareketle, yaşayanların güvenliğini ve kentlerin sürdürülebilirliğini sağlamak için proaktif davranmak, politikalar oluşturup aksiyona geçmek durumundadır. Aksiyonlar kent yönetimlerinin yanı sıra özel sektör, sivil girişim ve kent sakinlerinin de katılım ve desteğini gerektirmektedir. Bilgi, deneyim, ekipman, beklentisi yüksek olan bu sürecin başarıya ulaşabilmesi kapasitesi ile doğru orantılıdır. Bu tez iklim değişikliğinin neden olduğu mevcut sonuçlar ve yaratacağı yıkımlarla sonuçlarla yüzleşen kentlerin dirençlerini artırmak amacıyla hazırladıkları İklim Değişikliği Aksiyon Planlarını küresel- yerel pratikler üzerinden değerlendirmektedir. Türkiye kentlerinin politika ve pratiklerine örnek oluşturması açısından Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı eylem planı geliştirilmesi gereken yönleri açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The issues caused by the climate change are among the most significant problems that the mankind has to overcome in 21st century. While the issues that this change has led in the cities have reached very dangerous dimensions such as the loss of life and property, the city populations have been gradually increasing and it is foreseen that this trend will continue throughout this century. Considering the fact that they have to face with the socio- economic results of climate change, the urban administrations are to act proactively, create policies and take action in order to provide the safety of inhabitants and sustainability of cities. Achieving this goal requires the participation of private sector, civil initiative and city dwellers as well as the urban administrations. Achieving this process which expects a high knowledge, experience and equipment is directly proportional to its capacity. This dissertation aims to respond why it is significant to increase the durability and resistances of cities facing with destructive results which are created and will be created by probable changes caused by the climate change and how this will be achieved: in response to this, it suggests the urban administrations to develop Climate Change Action Plan and take action. In terms of serving as a model for policies and practices of Turkish cities facing with this phenomenon which requires local actions as well as that it is a global issue, the weaknesses and strengths of Bursa Municipality's action plan are evaluated: suggestions are made for policy and actions within the direction of experiences.