The impact of cloud computing in delivering sustainable business welfare as a part of a green ict strategy in developing countries
Bulut bilişim teknolojisinin, gelişmekte olan ülkelerde yeşil bit strateji olarak sürdürülebilir iş refahı sağalama konusundaki etkisi
- Tez No: 495933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REZA HANSSANPOUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bulut bilişim, Yeşil BİT stratejisi, Yeşil BİT Stratejisi, Heek'in Faktörü, EBSCOhost, Google Akademik, Google formu, Cloud Computing, Green ICT Strategy Green ICT strategy, Heek's Factor, EBSCOhost, Google Scholar, Google form
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada gelişmekte olan ülkelerde ve özellikle Irak'taki sürdürülebilir iş refahı sağlama konusundaki bulut bilişim işleminin rolünü analiz ve değerlendirmek amacıyla hazırlandı. Konuyla ilgili bilgileri elde etmek için araştırmacı Nicel Araştırma yaklaşımını kullanmıştır. Bu araştırmadaki birincil veriler, Irak şirketlerinde çalışan 152 Bilgi Tekonoloji uzmanlarıyla anket yapılarak toplanmıştır. Bununla birlikte, ikincil veriler, Google E-Ögrenim ve EBSCOhost'a erişerek ilgili literatürlerden toplanmıştır. Toplanan veriler Açıklayıcı Analiz yöntemini kullanarak analiz edilmiştir. Araştırmalar Bulut Bilgileri işleminin yeşil BİT stratejisinin uygulanmasında büyük önem taşıdığını ortaya koymuştur; bununla birlikte, Irak'taki şirketlerin bulut benimsenmesini geliştirmek için çalışanlarının beceri ve uzmanlıklarının geliştirilmesine daha fazla odaklanmaları gerektiğini öne koymuştur.
Özet (Çeviri)
The research is intended to assess the role of cloud computing in delivering sustainable business welfare in the developing countries, specifically in Iraq. In order to collected pertinent information, the researcher had adopted quantitative research approach. In this account, primary data was collected by conducting a survey with 152 IT professionals, working in the Iraqi companies. However, secondary data was collected through pertinent literature, by accessing Google Scholar and EBSCOhost. The collected data was analysed by using descriptive analysis. The analysis has revealed that cloud computing has great significance in the implementation of green ICT strategy; however, Iraqi companies are needed to put more focus on the improvement of their employee's skills and expertise so as to accelerate cloud adoption in Iraq.