Gender and identity construction at the American College for Girls in İstanbul in late-Ottoman and early-Republican era
Osmanlı son döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul Amerikan Kız Koleji'nde toplumsal cinsiyet ve kimlik inşası
  1. Tez No: 496007
  2. Yazar: AYŞE ÖZLEM ÖZPALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SURAİYA FAROQHI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Kimlik, Kızların eğitimi, Kadınların özgürleşmesi, Feminist bilinç, Halide Edib, Gender, Identity, Female Education, Women's Emancipation, Feminist Consciousness, Halide Edib
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında İstanbul Amerikan Kız Koleji'nde toplumsal cinsiyet ve kimlik inşasını ele almaktadır. Kurumun, ülkenin kızlarını eğitmekteki amaçları ve hedeflenen kadın tipinin özellikleri de bu çerçevede incelenmektedir. Bu çalışma aynı zamanda ülkedeki birçok tarihi, siyasi ve toplumsal gelişmeye paralel olarak kurumun değişen kimlik ve amaçlarına da ışık tutmaktadır. Osmanlı sön döneminde Halide Edib ve Cumhuriyet ilk döneminde Yıldız Sertel olmak üzere kolejin tanınmış iki mezunu örnek olarak işlenmektedir. Amerikan Kız Koleji'nin, bağımsız bir karakter, liberal bir bakış açısı, yüksek bir zihinsel kapasite ve zihinsel becerilerin yanı sıra güçlü bir feminist farkındalığa sahip kadın yetiştirme hedefleri örnekleriyle bu tezde yer almaktadır. Okulun, sunduğu uluslararası geçerlilikte eğitimle, hem öğrencilerin akademik, sosyal ve ahlaki gelişimine hem de yeni bir Türk kadını imajının oluşumuna yaptığı katkılar da bu çalışmanın konusudur. Kolejin eğitim programı öğrencilerin düşünce yapılarını şekillendirmede o kadar etkili olmuştur ki, bunun sonucu olarak mezunlardan birçoğu kadınların özgürleşmesi ve ülkenin gelişmesi yolunda çalışmalarda bulunmuş ve yalnızca Türkiye'de değil yurt dışında da etkili isimler olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines gender and identity construction at the American College for Girls in Istanbul in late-Ottoman and early-Republican era. The objectives of the institution in educating women in the country as well as the characteristics of the woman envisioned by the college are also handled in this frame. Besides, the analysis sheds a light on the evolving identity and goals of the institution which underwent changes that were in many ways parallel to the historical, political and social changes in the country. It also gives two notable examples of the alumnae; Halide Edib in late-Ottoman era and Yıldız Sertel in early-Republican era. The college's goals to raise women with an independent character, a liberal spirit, a high feminist consciousness, and strong mental power and skills are covered with examples. The college's contributions in the students' academic, social and moral development by offering an education of universal applicability as well as in the formation of a new image of Turkish woman are explored in this study. The frame of education adopted by the college proved to be so influential in shaping the minds of its students that many of them, in return, worked for the emancipation of women and the development of their country and became influential figures at home and abroad.