The experience and management of countertransference among therapists working with anorexia nervosa: An exploratory study
Anoreksiya nervoza ile çalışan terapistlerin karşıaktarım deneyimleri ve yönetimi: Nitel araştırma
  1. Tez No: 496008
  2. Yazar: ECE TANSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN ZARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: anoreksiya nevroza, karşıaktarım, karşıaktarım yönetimi, terapistin deneyimi, yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Anorexia Nervosa, countertransference, countertransference management, therapist's experience, interpretative phenomenological analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma Anoreksiya Nervoza tanısı almış bireylerle psikodinamik yönelimle çalışan psikoterapistlerin deneyimlerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Anoreksiya Nervoza'yı nasıl kavramsallaştırdıkları, bu hasta grubuyla terapi sürecinde öne çıkan unsurlar, karşıaktarım duyguları ve özellikle bu duyguların seanslarda terapötik çalışmayı destekleyecek şekilde kullanımı araştırılmak istenmiştir. Giriş kısmında Anoreksiya Nervoza konusu ve bu hasta grubuyla çalışan terapistlerin olası karşıaktarım deneyimleri geniş bir çerçevede ele alınmıştır. Psikoterapistlerin kendi bakış açılarını ifade edebilmeleri amacıyla beş tane psikoterapistle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Ulaşılan kalitatif datanın Yorumlayıcı Fenomenolojik Analizi sonucunda ortaya farklı temalar çıkmıştır. Özellikle Anoreksiya Nervoza, anoreksik zihin ile kavramlaştırılmıştır. Terapi süreciyle ilgili tetikte olmak teması, deneyimlenen karşıaktarım duyguları ile ilgili annelik, açlık/mahrumiyet ve suistimal temaları ön plandadır. Son olarak bu duyguların terapötik olarak yönetilmesiyle ilgili seanslar arasında ve sırasında farkındalığa yönelik çalışmalar, destek kaynakları, terapistin kendi duygularından yola çıkarak hastayla empatik bir ilişki kurabilmesi ve hastanın farkındalığı üzerinde çalışmak beliren temalardır. Sonuçlar literatürle ilişkilendirilerek tartışılmış ve klinik uygulamaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study provides an extensive examination of the personal experiences of psychodynamically oriented psychotherapists who work with patients who struggle with Anorexia Nervosa. It specifically looks at how these psychotherapists view Anorexia Nervosa, how they describe and understand their own internal process during the treatment and how they manage and use their feelings of countertransference to enhance the therapeutic process. Following a comprehensive literature review, in-depth interviews were conducted with five psychotherapists who have experience in the area. Interpretative Phenomenological Analysis was used to extract themes on psychotherapist's perspectives on their work, and the following main themes emerged: the concept of“the anorexic state of mind”; the therapist hypervigilant state during the therapeutic process; the therapist's maternal, starvation and abuse related feelings within the therapy relationship; countertransference as a tool that can enhance empathic attunement and awareness for both the therapist and client; and the important role of support resources and self-care as it applies to countertransference. These results were discussed in the context of the contemporary literature and clinical implications, and recommendations were made regarding future research.