Understanding convergence and divergence in dentity and gender: Insights from the work of Carol Gilligan and a Turkish sample
Carol Gilligan'ın yaklaşımından hareketle bir Türk örneklemde kimlik ve toplumsal cinsiyetin ayrışması ve bütünleşmesinin anlaşılması
- Tez No: 53425
- Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gender Identity, Carol Gilligan, Turkey, Mora) Reasoning, Women, Men
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
IV ÖZ CAROL GILLIGAN'IN YAKLAŞIMINDAN HAREKETLE BİR TÜRK ÖRNEKLEMDE KİMLİK VE TOPLUMSAL CİNSİYETİN AYRIŞMASI VE BÜTÜNLEŞMESİNİN ANLAŞILMASI Lyons, Bayard E. M.S., Kadın Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Olcay İmamoğlu Haziran 1996, 146 sayfa Bu tezde toplumsal cinsiyet kimliği oluşumu incelenmektedir. Bu çerçevede, daha önce genellikle tek başına incelenen konular arasında bağlantı kurulmaktadır: psikoanaliz ve gelişim psikolojisi, nitel ve nicel araştırmalar, Türk ve Amerikan toplumları, erkeklik ve kadınlık anlayışları gibi. Jacques Lacan, Luce Irigaray, Robert Connell, Sandra Bern, Nel Noddings ve Carol Gilligan'ın teorileri başta olmak üzere, toplumsal cinsiyet kimliği oluşumuyla ilgili psikoanaliz ve gelişim psikolojisi teorilerinden yararlanılarak bir sentez yapmak amaçlanmıştır. Bu teorilerin tam anlamıyla batılı olmayan bir toplumdaki geçerliliğini ölçmek için Türkiye'de sembolik toplumsal cinsiyet kimliği oluşumu incelenmekte ve Türk üniversite öğrencileriyle yapılan küçük bir araştırmanın sonuçları sunulmaktadır. Bu çalışmada, Türk kadın ve erkek öğrencilerin ahlâki çatışmalarının çözümlerinde, kendi kendilerini tanımlamalarında, özerklik/bağımsızlık ve bağımlılık kavramlarıyla ilgili görüşlerinde farklar olup olmadığı Carol Gilligan'ın aynı konulu araştırmasından yararlanılarak incelenmektedir. Anahtar Kelimeler Toplumsal Cinsiyet Kimliği, Carol Gilligan, Türkiye, Ahlâk Muhakemesi, Kadın, Erkek
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNDERSTANDING CONVERGENCE AND DIVERGENCE IN IDENTITY AND GENDER: INSIGHTS FROM THE WORK OF CAROL GILLIGAN AND A TURKISH SAMPLE Lyons, Bayard E. M.S., Department of Gender and Women's Studies Supervisor Prof. Dr. Olcay İmamoğlu June 1996, 146 pages This thesis maps out an investigation of gender identity construction. Generally speaking, it attempts to make many bridges between topics, some of which are often dealt with in isolation - between psychoanalysis and developmental psychology, between quantitative and qualitative research, between Turkish and American societies, and between our understandings of masculinity and femininity. Specifically, this thesis attempts to synthesize several prominent theories of psychoanalysis and developmental psychology on gender identity formation including the work of Jacques Lacan, Luce Irigaray, Robert Connell, Sandra Bern, Nel Noddings and Carol Gilligan. To gain some idea of how these theories hold in a not completely western context this thesis takes a look at the symbolic construction of gender identity in Turkey and concludes with a report of the findings of a small study carried out on Turkish university students. Specifically the study attempts to replicate the research of Carol Gilligan to understand whether there is a difference in Turkish female and male students' resolution of moral conflicts, self descriptions and impressions of the concepts autonomy/independence and dependence.