The importance and function of media laboratories for the preservation of works of digital and electronic literature
Dijital ve elektronik edebiyat eserlerinin muhafazasında medya laboratuvarlarının önemi ve işlevi
  1. Tez No: 496017
  2. Yazar: GÖKHAN TURHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TONGUÇ İBRAHİM SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Türk Dili ve Edebiyatı, Archive, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arşiv, Dijital Edebiyat, Elektronik Edebiyat, Medya Arkeolojisi, Medya Laboratuvarı, Archive, Digital Literature, Electronic Literature, Media Archaeology, Media Laboratory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tezin nihai amacı, Türkiye özelinde, yerli sanatçılar/yazarlarca üretilen dijital ve elektronik edebiyat eserlerinin belgelenip, toplanıp, muhafaza edileceği ve gerekli bakımlarının yapılabileceği uygulanabilir bir arşiv modelini, medya laboratuvarları bağlamında önermektir. Bu tez, hem halihazırda dijital ve elektronik edebiyat eserlerinin korunmasına odaklanan medya laboratuvarlarının medya arkeolojik bir gözlemine dayanan, aynı anda da DNA-depolama deneyleri örneğinde olduğu üzere şu anda ister istemez birer spekülasyon olarak addedilen gelecek arşivleme biçimlerini çağdaş arşivleme uygulamalarının materyal ve altyapısal ölçeklerini soruşturup eleştiren bir eş-arabulucu olarak amaçlanmış; hem de geleneksel beşeri bilimlerin basılı-kültüre muhtaç boyutsallığını reddeden ilgili edebiyat eserlerinin arşivlendiği, belgelendiği, toplandığı ve korunduğu bir medya laboratuvarının kurulmasıyla sonuçlanacak bir arşiv projesi önerisi olarak okuyucuya aksedilmiştir. Bu tez, dijital ve elektronik edebiyat eserlerini birer dijital nesne olarak ele alarak felsefi ve ontolojik bir zemin düzleminde yazılmıştır. Bu doğrultuda, bu edebi eserlerin varolduğu ya da deneyimlendiği medya biçimlerine de bir bağlam oluşturmuştur. Dolayısıyla, tezin yazarı aracısız ve dolayımsız düşünce biçimlerinden vazgeçmeyi ve her şeyin birbirine aracılık ettiği bir düşünce biçimini okuyucalar arasında yaymayı ve cesaretlendirmeyi amaçlar. Karşılaştırmalı Edebiyat çalışmalarının çıkış noktası sayılabilecek Dünya Edebiyatı mefhumunu da ele alarak, bu tez, çağdaş arşivleme çalışmaları üzerine, karşılaştırmalı metinsel/medya eleştirisi yöntemiyle, medya arkeolojik bir eleştiriye varmaktadır. Bu tez, Karşılaştırmalı Edebiyat alanında araştırma yapanlar için, sayısal edebiyatlar ve genel medya çalışmalarıyla disiplinlerarası bir aracılık yoluyla, bilginin üretimi, korunması ve paylaşabilirliği minvalinde bir arabulucu, bir rehber olmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
The aim of current thesis is to propose an applicable model of an archive for works of digital and electronic literature in the context of a media laboratory that would document, collect, preserve and maintain works by native artist/authors in the Turkish scene. This thesis is both intended as a co-mediation that investigates and critiques the material infrastructure of the contemporary archival practices with a trajectory on the now-speculative forms of archival evolution such as DNA-storage through a media archaeological observance of existing examples of media laboratories that focus on the preservation of works of digital and electronic literature; and, rendered as a proposal for an actual archival project that would be utilized so as to establish a certain media laboratory for the archival, collection, documentation, preservation and maintenance of such literary works that defy the print-culture-bound dimension of traditional humanities. It aims to encourage the mediated thinking. By employing works of digital and electronic literature as digital objects, it also provide an ontological grounding for the media inherent thereof. Throughout the thesis, a media archaeological critique is reached in terms of contemporary archival studies through the notion of World Literature, that is the base of Comparative Literature, in order that a sense of interdisciplinary practice may be developed with media studies at large and computational arts for the betterment of knowledge preservation, and sharability thereof.