The politics of fear on Ekşi Sözlük after the reina massacre
Reina katliamından sonra Ekşi Sözlükte korku politikaları
- Tez No: 496054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN HAYDARİ PAKKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: korku politikaları, teröre karşı savaş anlatısı, sosyal medya, Ekşi Sözlük, Reina katliamı, eleştirel söylem analizi, the politics of fear, the war on terror narrative, social media, Ekşi Sözlük, the Reina massacre, critical discourse analysis
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Korku politikaları kavramı siyasi aktörlerin, vatandaşların tehditleri algılamasında ve politikalara destek vermesinde büyük bir etkisi olduğu söylenen, tehditleri şişirmesine işaret etmektedir. Çalışmaların büyük bir çoğunluğu teröre karşı savaş anlatısını korku politikalarını uygulama yolu olarak tartışmıştır. Siyasi aktörlerin söylemleri dışında, medyadaki söylemler de korkunun yayılmasında önemli bir araç olarak görülmüşlerdir. Şimdiye kadar vatandaşların ve sosyal medyanın korkunun yeniden üretimindeki rolü literatürde oldukça az yer bulmuştur. Bu çalışma Reina katliamını esas alarak teröre karşı savaş söyleminin vatandaşlar tarafından sosyal medyada yeniden üretilip üretilmediğini incelemektedir. Bu çalışma için sosyal medya örneği olarak Ekşi Sözlük incelenmiştir. Norman Fairclough'un üç boyutlu eleştirel söylem analizi Ekşi Sözlük'te yazılmış 28 başlıktaki 280 girdiyi analiz etmek için kullanılmıştır. Bu çalışma teröre karşı savaş söyleminden bazılarının yeniden üretildiği bazılarının ise değişim geçirdiği ikircikli bir tablo gözlemlemiştir. Çalışmanın dikkate değer sonuçlarından biri vatandaşların korku politikalarının uygulanmasını bir tehdit olarak inşa etmeleri olmuştur. Sonuçlar, tehdidin inşasında kimlik, ulusal kimlik, ve ülkedeki siyasi atmosfer gibi birçok faktör olduğunu göstermektedir. Bunun yanında, bu çalışma siyasi aktörlerin tehdit olarak sunduklarının vatandaşlar tarafından her zaman tehdit olarak algılanmayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The politics of fear is a concept that refers to the political figures' exaggeration of threats, which has been discussed to have a considerable impact on citizens' perception of threats and support for policies. A vast majority of the studies have discussed the war on terror narrative as a way of implementing the politics of fear. In addition to the narratives of the political figures, media discourses have also been defined as significant tools for mediating fear. Thus far, a relatively small body of literature has been concerned with the role of the citizens and social media in the (re)production of the fear. By drawing from the Reina massacre, this study addresses the (re)production of the war on terror narrative by the citizens in the social media. As a social media example Ekşi sözlük was investigated for this study. Norman Fairclough's three-dimensional conception of critical discourse analysis was used to analyze 280 entries on Ekşi Sözlük. One significant finding of this study is that the implementation of the politics of fear was constructed as a threat. Results show that there are many factors behind for a threat to be constructed by individuals such as identity, national identity, and the political atmosphere of the country. Furthermore, this study shows that what the political figures present as threats are not always perceived as threats by the citizens.
Benzer Tezler
- Yirminci yüzyıl sonu Amerikan romanında apokalips kavramı, çöküşün estetiği ve korkunun kimliği
The concept of apocalypse, aesthetics of decadence and identity of fear in the late twentieth century American fiction
MELİS MÜLAZIMOĞLU ERKAL
Doktora
Türkçe
2010
Amerikan Kültürü ve EdebiyatıEge ÜniversitesiAmerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ATİLLA SİLKÜ
- Bir güvenlikleştirme örneği: İran'ın Suriye politikası
Iran's security policy as an example of securitization
ALİ KOÇER
Doktora
Türkçe
2022
Uluslararası İlişkilerAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SEREN YEŞİLTAŞ
- Kentsel hareketlilikte queer kimliğingündelik yaşam pratikleri
Daily life practices of queer identity in urban mobility
AYBÜKE AKGÜN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. EDA BEYAZIT İNCE
- 20. Yüzyılın başında Rusya'nın Osmanlı politikası 1903 - 1917
The politics of Russia on the Ottoman empire at the beginning of the 20th Century
SEVILYA ASLANOVA
- Kâzım Karabekir'in siyasal kişiliğinin dönemin siyasetinde etkisi
The effect of Kazım Karabekir's political personality on the politics of the period
UFUK ÇETİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Siyasal Bilimlerİstanbul Rumeli ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ÖZMEN