Elektronik haberleşme sektöründe geçiş hakları: Yurt dışı örnekleri ile mukayeseli olarak Türkiye uygulamasının değerlendirilmesi
Rights-of-way in the electronic communication sector: Evaluation of implementation within Turkey in comparison with examples in abroad
- Tez No: 496055
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYFUN ACARER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Hukuk, Science and Technology, Law
- Anahtar Kelimeler: Geçiş Hakları, Elektronik Haberleşme, Fiber Optik, Haberleşme Altyapıları, İrtifak Hakları, Rights-of-Way, Electronic Communication, Fiber Optic, Infrastructure, Rights-of-Easement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışmamızın amacı; elektronik haberleşme sektöründe altyapıya dayalı rekabetin gelişmesinde ve yerleşik işletmecinin sahip olduğu altyapılardan bağımsız olarak yeni altyapıların oluşturulmasında kritik öneme haiz olan geçiş hakkının Türkiye'deki uygulamasını yurt dışı örnekleri ile mukayeseli olarak değerlendirmektir. Bu kapsamda geçiş hakkının gerek mevcut gerek mülga düzenlemeleri ve yurt dışındaki başarılı uygulama örnekleri mukayeseli olarak ele alınmakla birlikte, geçiş hakkı düzenlemelerinin genişbant internete erişim imkânları ile ilintisi açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, elektronik haberleşme sektöründe genişbant internete erişim imkânları ile geçiş hakkı arasındaki bağ açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, geçiş hakkı ve tesis paylaşımına ilişkin hukuki ve idari düzenlemeler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, geçiş hakkının Türk Hukukundaki yeri ve niteliği irdelenmiştir. Dördüncü bölümde ise, geçiş hakkı konusunda başarılı olmuş birtakım ülke örnekleri seçilmiş ve bu sayede bu konuda başarılı olmuş ülkelerin geçiş hakkına yönelik hukuki, idari ve mali düzenlemeleri ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of our work; is to evaluate the implementation of the rights-of-way in the electronic communication sector within Turkey in comparison with the foreign cases, which has critical preliminaries to the development of new infrastructures independent of the infrastructures owned by the incumbent operator. In this context, the rights-of-way has been tried to be explained in relation with either repealed or current regulation and the examples of successful implementations abroad, as well as the relation of access to broadband internet with the rights-of-way regulations. The study consists of four main parts. In the first part, the connection between broadband internet access opportunities and the rights-of-way in the electronic communication sector was tried to be explained. In the second part, the legal and administrative regulations for the rights-of-way and facility sharing have been examined. In the third chapter, the ground and nature of the rights-of-way in Turkish Law has been examined. In the fourth chapter, some examples of countries that have been successful in the rights-of-way were selected and their legal, administrative and financial regulations regarding the rights-of-way issues have been examined.