Sosyal medyada kadınların şiddete karşı mücadelesi: Teşhir vakalarının incelenmesi
Women struggle against violence on social media: Examination of exposure cases
- Tez No: 496095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Eril Şiddet, Teşhir, Twitter, Toplumsal Cinsiyet, Social Media, Masculine Violence, Disclosure, Twitter, Gender
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Günümüzde Dünya üzerindeki sınırlar, yaygınlaşan internet kullanımı ile beraber varlığını kısmen yitirmiş durumda. Sosyal medyanın giderek artan kullanımı ile beraber, çeşitli nedenlerle konuşulmayan, geri plana atılan konuların görünürlüğü de artıyor. Kadınların hayatın her alanında muhatap oldukları eril şiddet bu konulardan sadece biri. Evrensel bir sorun halinde önümüzde duran eril şiddet, sosyal medya üzerinden çeşitli biçimlerde varlığını sürdürmeye devam ediyor. Oldukça yaygın olmasına rağmen sosyal ve ekonomik baskıların yanı sıra ailenin ataerkil yapısı gibi pek çok nedenden ötürü kadınlar yaşadıkları taciz ve şiddeti sadece aile dışı yakın çevreleri ile paylaşabiliyor. Fakat gelişen teknolojinin getirdiği imkanlarla, bahsettiğimiz tablo değişiyor: müdahil olunduğunda kamusal alan özelliği kazanabilen sosyal medyada, kadınlar, dilerlerse anonim de kalarak tacize karşı mücadele edecekleri bir mecra yaratabiliyorlar. Kadınlar hemen her gün sosyal medya üzerinden çeşitli tacizlere maruz kalırken, bu taciz ve şiddet olaylarını yine sosyal medya üzerinden teşhir ederek soruna dikkat çekmeye devam ediyor. Ekim 2017'de Twitter üzerinden '#metoo' etiketiyle kadınların maruz kaldıkları taciz olaylarını paylaşması oldukça ses getirdi ve farklı ülkelerde kadınlar kendilerine tacizde bulunan erkekleri bu yolla teşhir etti. Kadınların dalga dalga yayılan 'itiraf'ları, dünyanın her yerinde binlerce kadının maruz kaldığı taciz ve şiddet hakkında çoğu zaman konuşamadıklarını da gösterdi. Bu çalışmada Twitter özelinde sosyal medya üzerinden tacize maruz kalan kadınların tacizi önlenmek ve kendilerini korumak için tacize/şiddete karşı gerçekleştirmiş oldukları mücadele pratiklerini, bilhassa teşhir pratiği ve teşhir sonrası süreçleri kadınların bakış açısıyla betimlenmeye çalışılmıştır. Cinsel tacizin fiziksel temasla sınırlı olmadığı, özellikle sosyal medyada söylem üzerinden nasıl ve ne biçimde sürdüğüne dair tacize uğrayan kadınlarla yapılan görüşmeler bu çalışmada analiz edilmiş ve beş bölümde tamamlanmıştır. Birinci bölüm kadının tarihsel süreçler içerisinden bugüne kadar değişen konumu ele alınmıştır. İkinci bölümde ise şiddetin tanımı ve şiddet çeşitlerine dair tartışma yürütülmüştür. Üçüncü bölüm, sosyal medyada kadınların maruz kaldığı cinsel taciz incelenmiştir. Bu incelemede Twitter'da oldukça ses getiren ve tacizcileri teşhir eden 'Tacizci Veri Tabanı' hesabının paylaşmış olduğu teşhir içerikleri incelenerek tacizin hangi biçimlerde gerçekleştiği üzerine tartışılmıştır. Dördüncü bölümde ise, Twitter'da cinsel tacize maruz kalan kadınlarla yapılan görüşmeler aktarılmış ve bu görüşmeler tartışma kısmında değerlendirilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise çalışma sonucu elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve sonuç bölümü olarak yayınlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the borders on the world have partly lost their presence with widely use of the internet. With ever-increasing use of social media, the visibility of the issues, which have not been discussed or have been ignored for various reasons, are increased too. The masculine violence which women face everyday in all aspect of their life is only one of these issues. Violence against women, standing as a universal problem, continues to exist in various forms through social media. Despite the widespread prevalence of violence and harassment, women can only share violence and harassment experience with their close environment outside their own family due to the social and economic pressure as well as patriarchal nature of the family. However, this picture has been changing by the opportunities provided by developing technology: in social media which can obtain the status of public space, women can create a channel to fight against harassment when they involve, even remaining anonymous if they want to be. While women are subjected to various harassment through social media almost every day, they continue to draw attention to the problem by exposing these harassment and violence incidents through social media. In October 2017, women shared their harassment stories on Twitter with #metoo tag which became a cause“célèbres”and in this way, women in different countries exposed the men who harassed them. Women ripple confession also showed that all around the world, thousands of women could not often talk about the exposed harassment and violence. In this study, the women practices of struggle against harassment and violence, preventing from them happening again and self defense of women, especially the exposure practice and the post-exposure process on the social media specifically on Twitter are intended to described from the perspective of women. In this study, it has been analyzed that sexual harassment is not limited to physical contact and it can be sustained especially through on social media discourse. How and in which form it can be sustained on social media have been analyzed via interviews with women exposed to harassment and the analysis has been given under five sections. The first section gives the changing status of women from historical processes to today. In the second section, the definition of violence and the types of violence have been discussed. Third section examines the sexual harassment of women in the social media. In this review, the content of social media posts of Twitter account“Harassment Data Base”(“Tacizci Veri Tabanı”), which is a cause“célèbres”social media account that exhibits the harassment, have been discussed and in which form of harassment was exposed has been identified. In the fourth section, interviews with women exposed to sexual harassment on Twitter were reported and these interviews were evaluated in the discussion section. In the fifth and last section, findings obtained as a result of this study are evaluated and given as a conclusion section.